Europa

articolul anterior articolul urmator

Post de televiziune din Londra, amendat cu 120.000 lire pentru filmarea ilegală într-o maternitate

0
16 Apr 2019 22:29:06
Marius Dumitrescu

O companie de televiziune, care a filmat ilegal pacienţii dintr-o maternitate, a fost amendată de 120.000 de lire sterline de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din Anglia - Information Commissioner's Office (ICO).

O companie de televiziune, care a filmat ilegal pacienţii dintr-o maternitate, a fost amendată de 120 000 de lire sterline de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din Anglia - Information Commissione's Office (ICO). Compania de televiziune True Visions (TVP) din Londra a montat camere video şi microfoane în camerele de examinare ale Spitalului Addenbrooke din Cambridge pentru un documentar despre decesul prematur al copiilor. Clinica în regim „walk-in“, adică fără programare, este destinată pacientelor care au probleme legate de sarcină.

Ancheta ICO a constatat că, deşi TVP avea permisiunea spitalului să se afle acolo, TVP nu a furnizat pacienţilor informaţii adecvate despre filmările care au avut loc în perioada iulie-noiembrie 2017 şi nici nu a primit un consimţământ corespunzător în prealabil de la pacienţii în cauză.

„Pacienţii nu s-au aşteptat să fie filmaţi în această ipostază şi mulţi au fost foarte tulburaţi atunci când au aflat că a fost înregistrat un astfel de moment privat şi chiar traumatizant. Imaginile înregistrate includ date personale cu caracter sensibil ale pacienţilor care acum poate suferă de anxietate şi stres. Recunoaştem interesul public în programele care au ca scop educarea şi informarea, dar cei responsabili cu conceperea lor, trebuie să acţioneze respectând cadrul legal, în special atunci când subiectul implică prelucrarea datelor medicale cu caracter sensibil. Am considerat că televiziunea nu are motive întemeiate pentru care să nu fi informat pacienţii în mod corespunzător şi în prealabil să fie filmaţi“, a declarat  Steve Eckersley, directorul de investigaţii ICO.

TVP a afişat anunţuri limitate despre filmări în apropierea camerelor de luat vederi şi în zona de aşteptare şi a plasat scrisori pe mesele din sala de aşteptare. Cu toate acestea, ancheta detaliată a constatat că aceste scrisori nu au furnizat explicaţii adecvate pacienţilor conţinând o notificare incorectă potrivit căreia mamele şi vizitatorii nu ar fi filmaţi fără permisiune.

Legea prevede că datele personale trebuie procesate corect şi transparent. Un pacient care merge la clinică nu se aşteaptă să găsească camere de filmat în sălile de examinare şi şi-ar dori să fie informat cu privire la orice filmare. După ce a avut loc mediatizarea negativă a filmărilor în noiembrie 2017, înregistrarea imaginilor a fost oprită apoi a fost reluată până în primăvara anului 2018 utilizându-se diferite tehnici de filmare, iar documentarul a fost difuzat în octombrie. Imaginile obţinute în mod ilegal nu au fost difuzate şi au fost şterse.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările