Poţi să te autopropui comisar european?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Da. O dovedeşte Alenka Bratušek, aflată în fruntea listei trimise lui Jean-Claude Juncker şi semnate tot de ea, ca premier în exerciţiu al Sloveniei. Nu e, ce-i drept, singurul nume de pe listă. Ah, nu ştiaţi că se pot trimite mai multe?

De la Ljubljana s-au propus alte trei: al ministrului de externe Karl Erjavec, al deputatei europene Tanja Fanon şi al actualului comisar Janez Potočnik. Cel din urmă, care a făcut parte din Colegiul Comisarilor din 2004 până azi, a declinat oferta, cerând ca propunerile să fie stabilite de partidele care au câştigat alegerile recente. Despre ce este vorba?

Pe 31 iulie, la data nominalizării, Bratušek ocupa funcţia de premier, dar numai ca gestionară a treburilor curente. Ea demisionase pe 5 mai, întrucât a pierdut sprijinul partidului său - Slovenia Pozitivă, la doar un an de la desemnarea ca lider al formaţiunii şi ca şef al guvernului. Prima femeie din istoria ţării sale care a ajuns să conducă un cabinet a decis să plece de la guvern pentru că a fost repudiată de partid. Răsturnarea s-a produs în cadrul unui congres, care l-a ales drept lider pe primarul Capitalei, Zoran Jankovici. La mijlocul lunii trecute, s-au ţinut alegeri generale, pe care demisionara le-a abordat în fruntea unui nou partid, botezat Alianţa Alenkăi Bratušek. N-a obţinut decât 4,38% din sufragii, în vreme ce Slovenia Pozitivă a adunat 2,97%, cu 25 de procente mai puţin decât la scrutinul din 2011. Învingătorii de acum trei ani nu au mai trecut pragul electoral! Alegerile au fost câştigate de o grupare politică nouă, care se cheamă Partidul lui Miro Cerar. Hotărât lucru, slovenii nu se încurcă prea mult în denumiri...  (Au, totuşi, un Partid Democratic al Pensionarilor, care a reuşit să strângă acum 10 procente, cel mai bun scor obţinut de formaţiunile care au alcătuit coaliţia guvernamentală de stânga condusă de Bratušek.)

Revenind la nominalizări, Alenka Bratušek are mari şanse să devină comisar, fiindcă şeful desemnat al Comisiei a promis că va avea minimum 9 femei în echipa pe care o va aduce în faţa Parlamentului de la Strasbourg, iar deocamdată, în afara Sloveniei, doar Bulgaria, Cehia, Italia şi Suedia au mai luat în serios declaraţiile lui Juncker. Miza feminizării instituţiei comunitare e mare şi pentru că Martin Schulz, contracandidatul său socialist, a promis în campanie că, dacă el ar fi fost desemnat, Comisia ar fi avut 50% femei. Cum cinci state nu au făcut propuneri până la 1 august, aşa cum li se ceruse, ele sunt acum cumva obligate să propună candidaturi feminine. E de reţinut şi faptul că Bratušek are avantajul de a fi ocupat acasă o poziţie de prim-ministru, la fel precum candidaţii propuşi de alte trei ţări: Estonia, Finlanda şi Letonia. Nu e de colea, mai ales că şi Jean-Claude Juncker a fost, la rândul lui, premier în Luxemburg vreme de 18 ani. În ciuda acestor avantaje, cinci deputaţi europeni din Slovenia au contestat introducerea numelui Bratušek pe lista trimisă de la Ljubljana, zicând că e "neigienic" să te propui singur.

Va conta oare asta mai mult decât genul?

P.S. Începând de astăzi, articolele mele săptămânale găzduite de platforma adevarul.ro vor trata subiecte europene, legate fie de instituţiile comunitare, fie de viaţa politică din statele-membre. Pe de altă parte, îmi face plăcere să vă anunţ că textele publicate aici, din decembrie 2012 în iulie 2014, şi care alcătuiesc un catalog de bizarerii politice, vor fi tipărite într-un volum, care va ieşi în librării peste câteva săptămâni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite