Mituri demontate despre Margaret Thatcher: de la cea care nu credea că o femeie poate ajunge premier britanic la „Doamna de Fier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher s-a stins din viaţă luni, lăsând în urmă o moştenire greu de egalat.  FOTO: AP
Margaret Thatcher s-a stins din viaţă luni, lăsând în urmă o moştenire greu de egalat.  FOTO: AP

Situaţia în care se afla Marea Britanie la începutul anilor 1970 era una de nerecunoscut faţă de ceea ce noi cunoaştem astăzi, fiind o ţară în haos, neimportantă la nivel internaţional, căzută sub efectele dezastruoase ale reformelor socialiste postbelice. Margaret Thatcher a fost o surpriză pentru Marea Britanie anului 1979, devenind prima femeie care ocupă poziţia de prim-ministru şi care a readus ţara printre cele mai infleunte puteri.

Apreciată, aclamată şi în egală măsură detestată şi insultată, „Doamna de Fier” rămâne una dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului XX. În jurul acestei figuri publice s-au înţesau numeroase intrigi şi ipoteze din cauza personalităţii ei greu de interpretat la care au contribuit stilul aspru de guvernare, dar şi realizările impresionante.

Cele mai des întâlnite mituri despre „Doamna de Fier”:

      1.      Margaret Thatcher nu a renunţat niciodată

Mai degrabă putem vorbi despre o anumită inteligenţă nativă prin care fostul premier al Marii Britanii îşi alegea cu înţelepciune bătăliile în care se angaja, evitându-le pe acelea despre care ar fi ştiut că le va pierde.

În 1981, de exemplu, Uniunea Naţională  a Minerilor – cel mai puternic sindicat din Marea Britanie - a ameninţat că va intra în grevă. Thatcher nu era pregătită pentru a face faţă unei astfel de confruntări, aşa încât a decis să capituleze în faţa muncitorilor furioşi. Însă următorii trei ani a investit numeroase resurse pentru a-şi consolida puterea: guvernul şi-a creat depozite cu rezerve de cărbune, a schimbat legile sindicale, a elaborat planuri pentru a introduce în mod ilegal substanţe chimice în centralele electrice şi a ordonat infiltrarea spionilor MI5 printre mineri.

Atunci când a izbucnit o nouă revoltă a muncitorilor în 1984, premierul era pregătit pentru a-i înfrunta. Grevele de până atunci se încheiau în maxim câteva săptămâni, însă aceasta avea să fie diferită. De-a lungul unui an întreg, în timp ce Marea Britanie aştepta cu încordare să vadă cine va ceda primul, Thatcher a luptat împotriva grevei cu o cruzime brutală şi atent calculată.

      2.   Tatcher era o persoană exagerat de formală, neîngrijită şi moralistă

Nici pe departe. Mai multe persoane care au avut ocazia să o cunoască îndeaproape au descris-o drept o persoană cu un simţ al umorului fin. De asemenea, oficialul era mai degrabă indiferent faţă de comportamentul colegilor ei bărbaţi care erau implicaţi adesea în scandaluri sexuale.

Un caz povestit de colegii „Doamnei de Fier” aduce aminte de un episod în care unul dintre angajaţii premierului încerca să medieze o neînţelegere între Thatcher şi cancelarul ei, responsabilul pentru problemele economice.

În timp ce discutau cei doi bărbaţi, Thatcher a intrat pe neaşteptate în încăpere, părând a fi în stare de ebrietate. Şi-a scos pantofii, s-a ghemuit într-un fotoliu şi a spus: „Aşadar, domnilor, haideţi să clarificăm asta acum, da?”. În continuare s-a comportat asemena unei judecătoare autoritare, iar ceea ce s-a hotărât a fost în favoarea ei.

      3.   Se opunea unificării europene

Într-adevăr, este cunoscută drept cel mai înverşunat eurosceptic. Însă detaliul bizar este că a apărat cu pasiune unificarea europeană în cea mai mare parte a carierei sale politice. În 1975 a condus campania „Votează Da” promovată de Partidul Conservator pentru a influenţa rezultatul referendumului care stabilea dacă Marea Britanie ar trebui să rămână pe piaţa comună – precursorul Uniunii Europene. Actul Unic European din 1986, care revizuia Tratatul de la Roma pentru a extinde puterea Comunităţii Economice Europene, a fost iniţiativa „Doamnei de Fier”.

4.  Nimeni nu ar interveni peste Marea Britanie dacă Thatcher ar mai fi încă la putere

Mulţi sceptici spun adesea că marea Britanie nu ar mai fi în mijlocul mocirlei, dacă Margaret Thatcher s-ar mai afla încă la conducerea ţării. Această groapă nesfârşită de noroi în care se scaldă Marea Britanie nu este neapărat o problemă concretă, ci se referă la orice nu funcţionează cum trebuie, potrivit criticilor.

Atunci când ambasada britanică din Iran a fost asaltată de curând, mass-media engleză a susţinut că acest incident nu ar fi avut niciodată loc, dacă ar mai fi existat autoritatea lui Margaret Thatcher. Chiar candidaţii republicani la preşedinţie Newt Gingrich şi Michele Bachman au invocat moştenirea lui Thatcher pentru a răspunde cu agresivitate Iranului.

Însă în 1979, preşedintele Jimmy Carter i-a cerut premierului britanic să răspundă cu „cea mai puternică demonstraţie sau acţiune” pentru a pune presiune pe Iran şi pentru determina Marea Britanie să îşi reducă numărul personalului diplomatic din ţara musulmană. Cu toate acestea, Thatcher a răspuns că nu este foarte sigură că „ar fi un gest înţelept să transforme orice reducere într-o acţiune politică, pe e-o parte pentru că ne îndoim că iranienii vor fi impresionaţi, iar pe de altă parte din cauza riscului de represalii împotriva celor rămaşi acolo”.

În 1984, rebelii care îl susţineau pe Moammar Gaddafi au deschis focul asupra ambasadei britanice din Libia şi au omorât o tânără poliţistă. Însă atacatorii nu au fost arestaţi, iar ulterior li s-a permis să părăsească ţara, în ciuda furiei din mass-media britanice. De ce? Deoarece Thatcher se temea de consecinţele care s-ar fi răsfrânt asupra britanicilor care încă se mai aflau în Libia.

5.  Thatcherismul a provocat criza financiară globală

Aceasta este una dintre ipotezele cele mai confuze despre Margaret Thatcher. Este adevărat că erorile de reglementare a reprezentat un factor major în evenimentele care au dus la colapsul financiar din 2008 şi mai este la fel de adevărat că Thatcher promova dereglementarea.

Însă dereglementarea pe care premierul britanic o susţinea nu avea nimic în comun cu lipsa de supraveghere care a contribuit la declanşarea crizei de pe Wall Street. Thatcher era în favoarea normei care permiteau pieţelor libere să funcţioneze corespunzător – cunoscută sub numele de regula statului de drept. Însă a aplicat reglementările bancare stricte. Explozia necontrolată a datoriilor economiilor occidentale, care a urmat perioadei în care a fost la conducere, ar fi îngrozit-o pe „Doamna de Fier”.

 


CELE MAI IMPORTANTE ŞTIRI DESPRE MARGARET THATCHER


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.


 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite