Premieră mondială. Armata daneză se dotează cu avioane electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monomotorul Velis Electro, produs de compania slovenă Pipistrel, singurul avion electric care a fost autorizat să zboare de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană
Monomotorul Velis Electro, produs de compania slovenă Pipistrel, singurul avion electric care a fost autorizat să zboare de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană

Forţele aeriene daneze vor fi dotate cu două avioane electrice de mici dimensiuni, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Copenhaga, o ''premieră mondială'' şi un prim pas în eforturile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, transmite AFP.

Este vorba de două mici monomotoare Velis Electro produse de compania slovenă Pipistrel, singurul avion electric care a fost autorizat să zboare de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA), în iunie 2020.

''Într-o primă fază, potenţialul avioanelor cu propulsie electrică trebuie să fie testat pentru o perioadă de încercare de doi ani'', a precizat Ministerul Apărării danez într-un comunicat.

Cele două aparate de zbor electrice urmează să înlocuiască avionul de antrenament al forţelor aeriene daneze, MFI-17 Supporter, realizat de constructorul suedez Saab. Ele fac obiectul unui contract de leasing încheiat de compania franceză Epopée.

La finalul lunii mai, Ministerul Apărării danez a lansat un plan de reducere a emisiilor poluante, în contextul în care armata daneză consumă aproape 42 de milioane de litri de carburant pe an, emiţând aproximativ 90.000 de tone de dioxid de carbon.

Şi forţele armate britanice vor lua măsuri pentru a deveni mai ecologice în contextul impactului destabilizator al schimbărilor climatice. Ministerul britanic al Apărării  a iniţiat deja câteva măsuri pentru a aborda aceste probleme, inclusiv reducerea emisiilor de oxid de azot cu 95% pentru flota de nave de patrulare, combustibil „verde” pentru aeronavele Forţelor Aeriene etc. Ministerul britanic al Apărării crede că o armată mai prietenoască cu mediul ar putea avea un impact pozitiv asupra asupra recrutării în rândul tinerilor. De aceea lucrează la proiectul unui blindat electric.

Marea Britanie va investi 3,2 milioane de lire sterline, adică aproximativ 3,6 milioane de euro, pentru un proiect ce va fi derulat de Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie a Apărării. Scopul: să livreze un prototip al unui vehicul de luptă electric. „The Telegraph“ scrie că armata britanică a testat deja un robot alimentat electric pentru misiuni precum reaprovizionarea cu muniţii sau evacuarea victimelor.

Dar marea problemă la momentul actual este faptul că bateriile electrice nu permit pentru moment să producă suficientă energie pentru deplasare vehiculele blindate, prea grele şi prea mari. Aşa se explică de ce în prezent nicio armată din lume nu are un vehicul de luptă electric capabil să fie trimis pe câmpul de luptă. Schimbările climatice „vor avea un impact profund” asupra modului în care va funcţiona armata în viitor. Militarii au luat în calcul „riscuri fizice” precum proliferarea incendiilor care impun restricţii în zonele de antrenament.

Dar şi „riscuri juridice”, cum ar fi legislaţia privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon, în viitor. Acest argument ecologic are şi un alt scop: convingerea tinerilor să se alăture armatei. „Acest argument ecologic îi priveşte şi pe viitorii recruţi care iau din ce în ce mai mult decizii privind cariera bazate pe referinţele privind protejarea mediului ale angajatorului, mai spune generalul britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite