Boris Johnson: Nu mai putem fi prizonierii crizei COVID. Muzeele britanice se pregătesc să-şi redeschidă porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Britanicii nu mai pot continua să fie "prizonierii acestei crize", a declarat marţi premierului Regatului Unit al Marii Britanii, Boris Johnson, în timp ce contura planurile de relansare a economiei britanice, devastată de măsurile de izolare luate în contextul pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Potrivit lui Boris Johnson, în timp ce oamenii mai sunt pe bună dreptate îngrijoraţi în legătură cu viitoarea evoluţie a epidemiei, guvernul trebuie să contureze drumul ce trebuie urmat.

"Pur şi simplu nu mai putem continua să fim prizonierii acestei crize", a spus el într-un discurs susţinut în centrul Angliei. "Dacă această criză ne-a învăţat ceva, este că această ţară trebuie să fie pregătită pentru ce ar putea urma şi trebuie să fim capabili să acţionăm cu niveluri de energie şi de viteză de care nu am avut nevoie vreme de generaţii", a subliniat premierul britanic.

În acest context, Boris Johnson a promis construirea mai multor locuinţe ca parte a "revoluţiei în infrastructură", pentru a face economia ţării să se mişte din nou după pandemie.

"Guvernul nostru va veni în curând cu cele mai radicale reforme pentru sistemul nostru de planificare de după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vom construi, vom construi, vom construi. Vom reconstrui mai bine, vom reconstrui mai ecologic, vom reconstrui mai repede", a promis premierul britanic.

El a anunţat că va mobiliza circa cinci miliarde de lire sterline pentru proiecte de infrastructură, în principal locuinţe, şcoli, spitale şi lucrări pentru reţelele rutiere şi feroviare.

National Gallery şi Tate Modern, care se numără printre cele mai faimoase muzee britanice, au anunţat marţi că îşi vor redeschide porţile, pe 8 şi respectiv 27 iulie, cu rezervare prealabilă, după mai bine de trei luni de la închidere din cauza coronavirusului, relatează AFP.

Ţara cea mai afectată din Europa de pandemia de COVID-19 cu peste 43.000 de morţi, Marea Britanie face sâmbătă un nou pas important pe calea ridicării măsurilor de restricţie instituite la sfârşitul lunii martie pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, cu redeschiderea barurilor, a restaurantelor şi a muzeelor.

Cu toate acestea, va mai dura câteva zile pentru revenirea publicului în marile instituţii din Londra.

Primul mare muzeu britanic care se va redeschide, National Gallery din Londra va întâmpina vizitatorii începând de miercuri, cu măsuri care să le asigure siguranţa, profitând de experienţa muzeelor europene şi americane care deja s-au redeschis, a anunţat marţi muzeul într-un comunicat.

Vizitatorii care vin să descopere expoziţiile Tiziano sau Nicolaes Maes se vor putea bucura de operele de artă în mirosul gelului hidroalcoolic, distribuitoare cu substanţa dezinfectantă fiind instalate la intervale regulate în clădire. Au fost create trasee de vizitare, iar muzeul le recomandă vizitatorilor să poarte o mască.

Muzeul, care a găzduit 5,7 milioane de vizitatori în 2018, a instalat de asemenea filtre mai eficiente în sistemul de climatizare.

Tate Modern, care a găzduit aproape 5,9 milioane de vizitatori în 2018, se va redeschide pe 27 iulie, la fel ca şi celelalte muzee Tate. La Londra, Tate Modern găzduieşte o retrospectivă Andy Warhol, Tate Britain o instalaţie a artistului britanic Steve McQueen.

Marea Britanie a instituit o carantină obligatorie de 14 zile pentru persoanele care sosesc pe teritoriul său pentru a evita importul de noi cazuri, însă guvernul va publica în curând o listă de ţări ale căror cetăţeni vor fi scutiţi de aceste măsuri.

Coronavirusul, un ”dezastru” pentru Regatul Unit, recunoaşte Boris Johnson

Epidemia noului coronavirus a fost un ”dezastru” pentru Regatul Unit, a apreciat luni premierul britanic Boris Johnson, apreciind că nu a venit încă momentul unei anchete cu privire la modul în care a gestionat criza covid-19, relatează Reuters.

”A fost un dezastru”, a recunoscut Johnson la postul Times Radio.

”Să nu ne înghiţim vorbele. Vreau să spun că a fost un coşmar absolut pentru ţară şi că ţara a cunoscut un şoc profund”, a spus el.

Boris Johnson, a cărui gestionare a crizei covid-19 este denunţată violent în ultimele luni, consideră însă că este prea devreme să se tragă concluziile crizei sanitare.

Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer consideră că liderul conservator ”a adormit la volan” în timpul crizei.

”El a fost lent, comunicarea a fost dezastruoasă”, a denunţat Starmer la iTV.

Bilanţul oficial al morţilor din cauza covid-19 în Regatul Unit a depăşit 43.550 de decese, potrivit unor date furnizate duminică de Guvernul Johnson.

Johnson: Britanicii sunt mai graşi decât majoritatea europenilor

Şeful guvernului de la Londra, Boris Johnson, a declarat luni că britanicii suferă într-o măsură semnificativ mai mare de obezitate decât majoritatea europenilor, recunoscând că a mai pierdut din greutate după ce a fost infectat cu noul coronavirus, relatează Reuters.

„Am adoptat o poziţie foarte libertariană în privinţa obezităţii, dar când privim cifrele, când vedem presiunea asupra NHS (Serviciul Naţional de Sănătate), şi comparăm ţara noastră minunată cu celelalte ţări europene, mă tem că suntem semnificativ mai graşi decât majoritatea dintre ceilalţi, în afară de maltezi, dintr-un motiv sau altul. Este o problemă”, a declarat Johnson la Times Radio.

„Toate lumea ştie că este o problemă mare, dar cred că trebuie să o rezolvăm cu toţii”, a adăugat el.

Într-un interviu pentru ziarul Mail on Sunday, Johnson a făcut şi câteva flotări, pentru a arăta că este „în mare formă”, la doar câteva luni după ce s-a luptat pentru viaţa sa în spital, unde a fost internat după infectarea cu noul coronavirus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite