Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul bulgar, aşteptat vineri la Bruxelles să dea explicaţii

0
18 Jun 2013 09:33:35
Autor: Mediafax
Premierul bulgar Plamen Oreşarski FOTO Reuters
Premierul bulgar Plamen Oreşarski FOTO Reuters

Premierul bulgar Plamen Oreşarski, criticat pentru nominalizări controversate, este aşteptat vineri la Bruxelles, pentru a da explicaţii Comisiei Europene (CE) în legătură cu nemulţumirea care macină societatea bulgară, relatează AFP.

"O reuniune între preşedintele Jose Manuel Barroso şi premierul Plamen Oreşarski este prevăzută vineri, aici, la Bruxelles", a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly.

"Manifestaţiile care au avut loc în Bulgaria la sfârşitul acestei săptămâni au arătat încă o dată îngrijorările majore ale societăţii bulgare în ceea ce priveşte situaţia statului de drept" în ţară, a declarat purtătorul de cuvânt, exprimându-se în numele Comisiei.

Comisia Europeană, a adăugat el, este abilitată să "controleze şi să urmărească reformele judiciare şi să atace corupţia şi crma organizată".

"Controversa apărută în urma numirii la şefia Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS) ilustrează necesitatea reformelor", a spus Bailly, insistând asupra "competenţelor" persoanelor numite în posturi de responsabilitate.

Comisia a "luat notă" de demisia deputatului controversat Deilan Peevski de la conducerea DANS şi speră ca "persoana care va fi desemnată la conducerea ei să îndeplinească condiţiile de competenţă şi integritate necesare", a subliniat Bailly.

Manifestaţii împotriva Guvernului bulgar au avut loc în ultimele zile la Sofia şi în ţară, reclamând demisia Guvernului de centru-stânga condus de economistul neafliat Plamen Orecharski, acuzat de protestatari că este supus oligarhiei bulgare.

Manifestanţii contestă numirea lui Peevski la conducerea DANS. Un magnat de presă şi deputat din partea partidului minorităţii musulmane turce (MDL), în vârstă de 32 de ani, Peevski nu avea nicio experienţă în domeniul serviciilor de securitate. Premierul bulgar a cedat în faţa cererilor MDL, a căror suţinere este indispensabilă Guvernului său.

DANS este o agenţie de contraspionaj ale cărei puteri în domeniul luptei împotriva crimei organizate au fost extinse recent.

Premierul, aflat în funcţie de trei săptămâni, a respins duminică ipoteze unei demisii, pentru evitarea unei destabilizări a ţării. "O demisie ar fi uşoară în plan personal, însă ar fi extrem de iresponsabilă din cauza unei noi destabilizări a ţării", a declarat el.

Bulgaria riscă să nu finalizeze un acord cu Uniunea Europeană (UE) pentru următoarea perioadă bugetară (2014-2020) şi săpiardă miliarde de euro, a avertizat premierul bulgar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările