Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut demisia miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Internelor, pe fondul protestelor anticorupţie

1
16 Jul 2020 06:26:13
Autor: News.ro
FOTO News.ro
FOTO News.ro

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut miercuri demisiiile miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Internelor, pe fondul protestelor naţionale anti-corupţie care au zguduit Bulgaria în ultima săptămână, transmite Reuters.

Borisov, care se află la putere în Bulgaria aproape neîntrerupt din 2009, a anunţat tot miercuri că va decide până la sfârşitul acestei săptămâni dacă cel de-al treilea guvern pe care îl conduce va rămâne în funcţie până la alegerile din primăvara anului viitor.

Mii de bulgari au cerut demisia premierului şi a procurorului şef, din cauza corupţiei la nivel înalt care a slăbit instituţiile statului şi a favorizat magnaţi puternici.

Socialiştii aflaţi în opoziţie, care au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, şi preşedintele Rumen Radev, un critic vocal al lui Borisov, i-au cerut demisia şi crearea condiţiilor pentru alegeri anticipate.

Borisov a decis să ceară demisiile miniştrilor pentru a pune capăt speculaţiilor că sunt în cârdăşie cu partidul etnic turc MRF şi un membru influent al acestuia, omul de afaceri şi patron de media Delian Peevski, a anunţat partidul GERB într-un comunicat.

”Astfel de speculaţii au un impact negativ asupra partidului”, a anunţat GERB într-un comunicat.

Analiştii consideră improbabil ca demisiile să calmeze nemulţumirea publică şi cred că ar putea fi un semn că Borisov strânge rândurile partidului pentru viitoarele alegeri.

”Cu aceste demisii, Borisov va testa dacă tensiunile pot fi reduse, dar mai probabil este că încearcă să îşi poziţioneze partidul GERB pentru viitoarele alegeri”, a declarat Daniel Smilov, analist la institutul de cercetări independent Centrul pentru Studii Liberale.

Cei trei miniştri îşi vor prezenta demisiile joi, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mircea Nistor
16.07.2020, 12:14:52

Toţi, da` absolut toţi să demisioneze, ca să poată tartorul-şef să mai rămână la putere zece ani .Să poată face nani liniştit,chiar dacă-l pozează dronele dormind gol pe purcoaie de euroi, cu pistolul încărcat pe noptieră...