Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul bulgar Kiril Petkov a respins  cererea Rusiei de retragere a trupelor NATO din Bulgaria şi România: „Suntem un stat suveran”

7
21 Jan 2022 16:05:26
Autor: News.ro
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE

Premierul bulgar Kiril Petkov a intervenit vineri în Parlament şi a respins cererea Rusiei de retragerea a trupelor NATO din Bulgaria şi România şi a cerut Moscovei o dezescaladare în criza în centrul căreia se află Ucraina, relatează site-ul Novnite.com.

”De la această tribună vreau să spun clar că Bulgaria este un stat suveran, iar noi am ales de mult să fim membri NATO. Iar ca atare noi decidem să ne organizăm apărarea ţării în coordonare cupartenerii noştri”, a declatrat Petkov.
 
”Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă să li se aplice în mod selectiv sau limitat”, a subliniat el.
 
”Îndemnăm Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv în vederea unei dezescaladări a tensiunilor şi să acţioneze în vederea unei Europe mai sigure, fondată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a îndemnat el.
 
Ministerul rus de Externe a anunţat vineri, pe site, că propuneri în domenul securităţii ale Moscovei îndeamnă la o retragere a trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au aderat la Alianţa Nord-Atlantică după 1997.
 
GERB-SDS a evocat în acest sens o ”amennţare la adresa securităţii naţionale” bulgare şi a cerut o audiere a premierului bulgar, a miniştrilor Apărări şi de Externe în Adunarea Naţională, Parlamentul unicameral bulgar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

echi
21.01.2022, 16:22:51

nici bulgari nu mai asculta de fitzele fostei matroane slave, Rasia lu Putinica! Vremurile au trecut iar Rusia nu mai are succesul de odinioară, nici vrăjeală de Ferentari, doar mai boscorodeste pi la Colțuri, bârfe mici de cucoana frustrata care nu mai poate! Locul rabiei e mult dincolo de Urali, unde aparține ca mentalitate și comportament!

0 (6 voturi)
Omul UnOm
21.01.2022, 16:37:30

Iata ca Bulgaria nu este asa de "pro-rusa" asa cum propovaduiau unii de pe la noi.Este cu atat mai mult un plus pentru clasa politica de la Sofia daca tinem cont ca Rusia are o mana lunga in economia bulgara. Se adevereste faptul ca desi multi bulgarii au daca nu simpatii macar afinitati pro-ruse atunci cand este sa aleaga, aleg vestul.S-a vazut asta si in cele 2 razboaie mondiale cand bulgarii au fost aliati cu nemtii (intre noi fie vorba noi in primul razboi am fost aliati cu Rusia !)

+2 (4 voturi)
echi
21.01.2022, 17:01:40

Romania si in WWII ar fi stat neutra dacă nu cumva de partea Aliaților doar ca URSS și Stalin ne-au forțat prin cererea de cedare a Basarabiei , sa mergem pe mana Germaniei! Influenta nefasta a rușilor a încetat sa mai fie efectivă, odată cu accederea Romaniei în UE și NATO.

+3 (5 voturi)
dumitru bogdan
21.01.2022, 18:22:58

Și Cuba a vrut să facă un aranjament dint-acesta de securitate în 1962 cu URSS. Și America s-a supărat. Erau rachetele rusești prea aproape de Florida. Sau sunt libere numai daca fac aranjamente de securitate cu America?

-19 (19 voturi)
constantin rebegea
21.01.2022, 18:30:41

sa mori tu ca esti dumitru si bogdan? Ce naiba bre, voi nu aveti pe meleagurile voastre ziare unde sa trancaniti?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările