Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Croaţiei cere scuze Ucrainei pentru afirmaţiile pro-Rusia ale  preşedintelui ţării

11
26 Jan 2022 11:55:06
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: EPA-EFE - Premierul croat Andrej Plenković
FOTO: EPA-EFE - Premierul croat Andrej Plenković

Premierul croat Andrej Plenković le-a cerut scuze miercuri ucrainenilor pentru afirmaţiile „scandaloase” făcute de preşedintele Zoran Milanović cu o zi înainte, transmite publicaţia ucraineană EuroIntegration.

Amintim că preşedintele Milanovici a declarat marţi că ţara sa îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina. Totodată, Milanovic a spus că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO, exprimându-şi îngrijorări faţă de corupţia regimului de la Kiev.
 
Ministerul ucrainean de Externe a răspuns deja la această declaraţie prin invitarea ambasadorului croat Anica Jamic, potrivit EuropeIntegration.
 
"Preşedintele croat şi-a arătat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii l-au acordat Croaţiei în timpul luptei sale pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut. Dar suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a sa şi nu se extinde asupra Croaţiei, un popor cu care suntem uniţi prin prietenie şi respect reciproc", a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei.
 
Premierul croat Andrej Plenković, care se află în conflict deschis cu preşedintele, a transmis următorul mesaj ca răspuns:
 
„Dat fiind că nu avem soldaţi în Ucraina, iar contingentul de militari croaţi din Polonia s-a întors deja, nu ştiu ce trupe vrea preşedintele să retragă. Declaraţia sa legată de corupţie nu reprezintă poziţia guvernului, iar în numele guvernului îmi cer scuze”, a scris premierul Andrej Plenković pe Twitter.
 
Între cei doi oficiali croaţi există o relaţie extrem de tensionată, potrivit Politico, citat de G4Media. Premierul Andrej Plenković a avut dese confruntări cu preşedintele Zoran Milanović. Declaraţiile de marţi ale preşedintelui au stârnit confuzie pentru că, deşi preşedintele republicii este şeful suprem al forţelor armate, guvernul e cel care gestionează amplasarea trupelor croate în conformitate cu deciziile NATO.
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

mache
26.01.2022, 12:46:10

e dezastru daca iese croatia din nato. hi hi hi

-1 (1 vot)
Coco
26.01.2022, 12:53:32

N-are nici un militar in afara granitelor dar Presedintele vrea sa-i retraga. Halal Pres.

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
26.01.2022, 13:54:47

Comentariu considerat abuziv.

Adin care bea gin
26.01.2022, 13:28:16

Cred ca Presedintle Croatiei a avut dreptate....criza este mai mult legata de alegerile de anul asta din SUA, iar Democratii incearca sa puncteze electoral, pt ca par sa se indrepte catre o infrangere sigura...

+4 (4 voturi)
marinescu nick
26.01.2022, 13:48:04

Nici nu stiam ca mareata replublica Croatia este in NATO. Dupa cum se vede,au si ei tantalaii lor,nu doar noi....Lesina armata SUA si cea a Marii Britaniei,nu mai spun de Franta si Germania,ca nu mai lupta cei 500 de soldati croati langa ei.....Vorba aia,la placinte inainte,la razboi inapoi. Tipic balcanic.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările