Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Franţei, către omologul său rus: Parisul vrea „spaţii de dialog“ cu Moscova

14
25 Jun 2019 12:00:51
Autor: News.ro
Edouard Philippe (dreapta) şi Dmitri Medvedev dialogând cu presa FOTO EPA-EFE
Edouard Philippe (dreapta) şi Dmitri Medvedev dialogând cu presa FOTO EPA-EFE

Premierul francez Edouard Philippe l-a primit în oraşul său, Le Havre, pe omologul său rus Dmitri Medvedev, în vederea regăsirii unui contact cu Moscova - „deschiderea unui nou spaţiu de dialog cu Rusia“ -, după mulţi ani de diferende şi sancţiuni reciproce, relatează AFP.

„Preşedintele Republicii Emmanuel Macron a considerat că această calitate a dialogului şi relaţiei bilaterale franco-ruse ar avea de câştigat dacă am putea crea noi spaţii de dialog“, a pledat premierul francez luni, într-o conferinţă de presă comună în oraşul căruia i-a fost primar din 2010 în 2017.

„Îngheţarea canalelor de comunicare este cea mai rea cale dintre toate. În lumea actuală, situaţia este mai rea decât în timpul Războiului Rece. De ce? Pentru că nu există comunicare“, a subliniat Medvedev, invitat la o după-amiază de consultări şi vizite, înaintea unei cine de lucru cu uşile închise în Normandia.

Pe ordinea de zi s-au aflat marile dosare internaţionale, în primul rând Iranul, în pofida faptului că soluţionarea acestora se desfăşoară la nivel de şefi de stat.

Philippe a declarat că împărtăşeşte cu omologul său rus „importanţa evitării derapajelor şi favorizarea dezescaladării“, ceea ce se întâmpă „esenţial prin dialog“ şi în acest caz.

Această voinţă de dialog poartă mai întâi asupra relaţiilor bilaterale franco-ruse, care evoluează pe un curent alternativ după anexarea Crimeei şi susţinerea de către Moscova a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în 2014. Seminarii interguvernamentale, la care iau parte miniştri din cele două ţări, sunt blocate de la 18-a ediţie, în 2013.

Pe această temă, Philippe l-a „îndemnat pe şeful Guvernului rus să se sesizeze din nou de contextul politic din Ucraina“, în urma alegerii noului preşedinte Volodimir Zelenski. În pofida tensiunilor, şeful Guvernului francez a recuzat „ideea potrivit căreia Franţa şi Rusia nu îşi vorbesc. Această placă nu corespunde cu nimic“, a dat el asigurări după ce a discutat peste o oră cu Medvedev la Primăria Le Havre.

Dinamizarea relaţiilor

Emmanuel Macron, care la scurt timp după ce a fost ales, în 2017, l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles, în ultima vizită rusă la nivel înalt pe teritoriul francez de până acum, a pledat recent în favoarea relansării „unei discuţii strategice“ şi „reconstruirii unei noi gramatici a încrederii şi securităţii“ cu Moscova.

Aceasta este o mână întinsă, în contextul în care Franţa găzduieşte, la sfârşitul lui august, la Biarritz summitul G7, odinioară G8, înaintea excluderii Rusiei.

Un semn al destinderii pe care Parisul încearcă să o iniţieze, împreună cu Berlinul, este susţinerea în vederea evitării unei ieşiri a Rusiei din Consiliul Europei (CoE).

Niciun anunţ important nu era aşteptat de la această vizită, însă ea le-a permis lui Philippe şi Medvedev să se cunoască, vizitând, fără haină şi cu mânecile cămăşii suflecate, emblematica bibliotecă concepută de Oscar Niemeyer (foto mai jos) sau expoziţia consacrată pictorului local Raoul Dufy.

FOTO EPA-EFE

Ea a oferit totodată ocazia abordării unei serii de subiecte, în principal economice, în contextul în care Franţa rămâne principalul angajator străin în Rusia, prin intermediul activităţii a câteva mari grupuri ca Auchan şi Renault.

„Marje de manevră există“ în vederea „dinamizării“ acestor relaţii, a insistat Philippe.

Cazurile sensibile ale omului de afaceri francez Philippe Delpal şi Gurvan Le Gall au apărut de asemenea în conversaţie, însă în mod prudent.

Gurvan Le Gall, un profesor în Rusia, este judecat în prezent cu privire la faptul că a vrut să corupă poliţişti, din cauza unei deficienţe a înregistrării administrative, şi a fost plasat la izolare. Philippe Delpal, cofondator al unuia dintre principalele fonduri de investiţii străine în Rusia - Baring Vostok - este încarcerat în aşteptarea unui eventual proces cu privire la o fraudă implicând alte cinci persoane.

„Am spus care este emoţia provocată de aceste cazuri“, a declarat locatarul Matignonului. Medvedev a dat asigurări că i-a „auzit îngrijorările“ lui Philippe, însă a respins problema, amintind că aceste situaţii „relevă de sistemul judiciar“ rus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Gabriel din Bugeac
25.06.2019, 12:11:02

Tot premierul Franței a declarat că sancțiunile pot fi ridicate oricând.. Iar în legătură cu Iranul.. Franța nu va impune sancțiuni și nici nu vor ajuta militar SUA ! În Moldova.. Maia Sandu s-a întâlnit cu oficiali ruși și au fost semnate tratate de cooperare.. North Stream 2 cu Germania merge înainte.. Turkish Stream merge înainte..

+2 (2 voturi)
_Turbatu_
25.06.2019, 13:07:32

Microsoft, Bechtel...

-2 (2 voturi)
Stefan din Nord
25.06.2019, 12:12:24

S-au retras cumva rusii din Crimeea si din estul Ucrainei si n-am auzit ? Stau frantuzii la discutii cu invadatorii slavi ? Iata ca rusii ies in castig Raman si cu teritoriile ucrainene acaparate pe vecie si cu restabilirea relatiilor cu tarile occidentale Germania si Franta in special

0 (4 voturi)
gigi banateanul
25.06.2019, 12:53:47

Au inceput sa le stea in gat sanctiunile.... Si i-au ''reevaluat'' pe rusnaci... Daca vrem sa scapam de americani(noi,europenii) trebuie sa avem o politica inteleapat si cu rusii si cu chinezii... Inteleapta am scris !

+3 (5 voturi)
_Turbatu_
25.06.2019, 13:10:22

Se umilesc frantujii sa fie bagati in seama de rusnaci:))) Ce sa zic, cizma rusneaca n-a ajuns pe la ei dupa 1945 asa cum a ajuns la noi. Foarte naivi oamenii astia. Ei nu stiu ca muscalu' vine doar sa fure. Davai ceas, davai sotie, Davai si hazaica mie, Harasho tovarasie!!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)