Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a demisionat în urma rezultatelor alegerilor

2
21 Feb 2020 03:00:52
Autor: Maria Cristina Teodorescu
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a demisionat în urma rezultatelor neconcludente la alegerile generale organizate în 8 februarie 2020. FOTO EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a demisionat în urma rezultatelor neconcludente la alegerile generale organizate în 8 februarie 2020. FOTO EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY

Primul ministru irlandez, Leo Varadkar, care este la putere din 2017, şi-a dat demisia, joi seară, în timpul unei întâniri de 45 de minute cu preşedintele ţării, Michael Higgins, informează RTE.

Conform declaraţiei guvernamentale care a anunţat demisia, Leo Varadkar şi guvernul său îşi vor păstra rolurile şi îşi vor continua sarcinile până la numirea succesorilor.
 
Demisia vine după ce niciun partid nu a reuşit să obţină o majoritate la alegerile generale organizate la începutul lunii februarie.
 
Partidul Fine Gael, condus de Varadkar, s-a clasat al treilea după Fianna Fail şi Sinn Fein.
 
În prezent, se poartă discuţii pentru a încerca formarea unui guvern de coaliţie, dar cele două partide principale refuză să guverneze cu Sinn Fein, care a înregistrat o susţinere nesperată.
 
Numirea Camerei inferioare a parlamentului irlandez, Dail Eireann, a fost amânată până în martie, după ce alegerile generale s-au încheiat fără ca niciunul dintre partide să poată aduna suficiente voturi pentru a desemna premierul.
 
„Acum avem responsabilitatea de a furniza un guvern bun şi de a asigura o bună opoziţie, pentru că asta este ceea ce aşteaptă, pe bună dreptate, cetăţenii”, a declarat prim ministrul Varadkar, la încheierea şedinţei.
 
„Guvernul actual va continua să-şi îndeplinească îndatoririle până la numirea unui nou guvern. De asemenea, voi continua ca Taoiseach (n.r. denumirea pe care o poartă şeful guvernului sau prim ministrul al Republicii Irlanda) până la alegerea noului guvern."
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pitrea Piron
22.02.2020, 09:50:35

Pentru cei care nu stiu, Sinn Fein e aripa politica a IRA, 'armata republicana irlandeza' care s-a remarcat prin atentate si omoruri de prin anii 50 incoace. Un fel de Le Pen cu o banda de mercenari in spate care trag sforile "Sinn Féin still overseen by IRA, says Ireland police chief" https://www.ft.com/content/058e757a-54c3-11ea-90ad-25e377c0ee1f Sa vedem daca Irlanda devine nationalista, rasista si xenofoba la fel cum Marea Britanie a inceput sa fie sub Boris cel Turc si Patel cea anglo-indiana, sau Ungaria sub Orban ori Polonia sub Kaczyński. Hitler in iad probabil isi zice ca a avut doar ghinion cu liderii europeni din vremea lui...

Pitrea Piron
22.02.2020, 09:53:20

P.S. am zis Le Pen si nu Frontul National (intersant, francezii au si ei slabiciuni la fronturi..) pentru ca din 2018 si-au schimbat denumirea! in 'Rassemblement National'. Insa marca 'Le Pen' ramane eterna...