Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul irlandez, despre violenţele din Irlanda de Nord: Să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată

4
10 Apr 2021 16:44:06
Autor: Andreea Ghiorghe
De mai multe zile, Irlanda de Nord se confruntă cu proteste Proteste violente  FOTO: Getty Images
De mai multe zile, Irlanda de Nord se confruntă cu proteste Proteste violente  FOTO: Getty Images

Premierul irlandez, Micheal Martin, a avertizat, sâmbătă, că populaţia nu trebuie să intre într-o „spirală” care ameninţă pacea în provincia britanică Irlanda de Nord, după aproape zece zile de violenţe, climat alimentat de Brexit.

Sâmbătă se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului din Vinerea Mare din 1998 ce a pus capăt „Tulburărilor” care i-au opus timp de trei decenii sângeroase pe republicani, în special catolici partizani ai reunificării cu Irlanda, şi unionişti protestanţi, fervenţi apărători ai apartenenţei la Regatul Unit, conflict soldat cu aproximativ 3.500 morţi, informează AFP, citat de Agerpres.

„Avem datoria, pentru generaţia acordului şi pentru generaţiile viitoare, să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată a uciderilor sectare şi a discordiilor politice”, a avertizat Micheal Martin într-un comunicat.

„Aceia dintre noi cu responsabilităţi politice avem sarcina de a ne juca rolul şi de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.

În Irlanda de Nord protestele continuă de mai multe zile

De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune.

Unioniştii au cerut vineri ca protestele să înceteze din „respect pentru regină şi familia regală” după moartea soţului reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, la 99 de ani. Cu toate acestea, ciocniri au avut loc vineri seara, dar de o amploare mai mică decât în cursul săptămânii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Noah Scanteia
10.04.2021, 17:11:07

“If Jesus came back and saw what was being done in his name, he'd never stop throwing up.” ― Woody Allen

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
10.04.2021, 17:19:07

Sper să nu se apuce iar de atentate teroriste cei din Irlanda de nord ..... Cei de la Google zic că se mută în România cu toate bagajele .. dacă s-ar întâmpla asta ... :)))

Capelin Amar
10.04.2021, 18:30:16

Păi sunteți deja în era întunecată. Războaiele religioase și fanatismul orb sunt noaptea minții. Exact ce practicați voi pe-acolo. Să vă bateți între voi pentru că nu știți care dintre sf. Patrick sau sf. Gheorghe a fost mai mare și mai breaz e simptom de primitivism, adică de epoca de piatră, adică era întunecată.

+2 (2 voturi)
Noah Scanteia
10.04.2021, 19:07:20

“The fact is that more people have been slaughtered in the name of religion than for any other single reason. That, that my friends, that is true perversion!” ― Harvey Milk

+1 (1 vot)
Modifică Setările