Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Italiei răspunde Vaticanului, după criticile aduse unui proiect de lege împotriva homofobiei: „Italia e stat laic, nu confesional”

5
24 Jun 2021 01:11:49
Autor: Emanuel Neuman
Mario Draghi FOTO EPA-EFE
Mario Draghi FOTO EPA-EFE

Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat că Italia este „un stat laic”, iar dezbaterea parlamentară cu privire la un proiect de lege privind lupta împotriva homofobiei va decurge normal, după ce Vaticanul a criticat măsurile propuse, o intervenţie neobişnuită a Sfântului Scaun în afacerile interne ale Italiei.

„Suntem un stat laic, nu un stat confesional”, a declarat Mario Draghi în faţa Senatului. „Parlamentul este, desigur, liber să dezbată şi să legifereze”, a adăugat el.

 
Discursul său a fost primit cu aplauze de aleşii italieni.
 
Declaraţia vine după ce Vaticanul s-a opus în mod oficial unui proiect de lege privind lupta împotriva homofobiei, o intervenţie diplomatică neobişnuită în afacerile interne ale Italiei.
 
Potrivit cotidianului Corriere della Serra, o „notă verbală” diplomatică a fost remisă Ambasadei Italiei la Sfântul Scaun, la 17 iunie, de către monseniorul Paul Gallagher, însăcinatul Vaticanului cu relaţii cu alte state.
 
În această notă, nesemnată, se arată că unele părţi ale proiectului de lege italian contravin tratatului bilateral aflat în vigoare între Italia şi Vatican, pun în discuţie libertatea garantată Bisericii Catolice în domenul organizării şi practicării cultului şi libertatea de exprimare a credincioşilor şi asociaţiilor catolice.
 
Proiectul de lege nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi de Ziua Naţională împotriva homofobiei.
 
Vaticanul îşi exprimă în această notă îngrijorarea mai ales faţă de faptul că o lege ar putea conduce la urmăriri penale.
 
„Este vorba despre un act fără precedent în istoria relaţiilor între cele două state. Cel puţin nu există precedente publice”, susţine Corriere della Sera

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Utilizator Adevărul
24.06.2021, 01:41:55

Comentariu considerat abuziv.

Noah Scînteia@Vancouver.ca
24.06.2021, 01:52:59

http://asapteadimensiune.ro/images/Religie_119.png

+4 (6 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
24.06.2021, 01:52:22

Corect !... religia otraveste totul... pacat ca Rou inca cedeaza la popi... http://asapteadimensiune.ro/images/AUR.jpg

+6 (8 voturi)
satanili satani
24.06.2021, 02:26:27

Acum intelegeti de ce se lupta Ungaria si Polonia cu asta? :)

-4 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
24.06.2021, 07:10:35

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările