Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Macedoniei de Nord spune că nu există progrese în disputele cu Bulgaria. Negocierile continuă între grupurile de experţi ale ministerelor de externe

1
24 May 2022 01:17:09
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Shutterstock / Primul ministru al Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski
Foto: Shutterstock / Primul ministru al Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski

Skopie va continua procesul de negocieri cu Sofia pentru a rezolva problemele litigioase din relaţiile bilaterale, în ciuda lipsei unui progres real. Acest lucru a fost anunţat luni de prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski, în urma negocierilor cu omologul său bulgar Kiril Petkov la Roma.

„În acest moment, nu pot spune dacă există vreun progres în ceea ce priveşte elaborarea unui document reciproc acceptabil cu Bulgaria, dar sunt în desfăşurare negocieri între grupurile de experţi ale ministerelor de externe şi de îndată ce se vor realiza unele progrese, acestea vor fi anunţate la nivel ministerial”, a declarat Kovachevski la postul de televiziune Sitel.

Bulgaria a blocat, în noiembrie 2020, începerea negocierilor privind intrarea Macedoniei de Nord în UE, formulând o serie de cereri pentru a-i oferi sprijin oficial în integrarea europeană a Skopje.

Sofia insistă să se soluţioneze o serie de probleme controversate în relaţiile bilaterale, înainte de începerea negocierilor oficiale privind aderarea republicii la Uniunea Europeană.

Bulgaria refuză să recunoască existenţa limbii macedonene, pe care o consideră unul dintre dialectele bulgarei, cere garanţii constituţionale pentru minoritatea bulgară din Macedonia de Nord, care numără aproximativ 120 de mii de persoane, subliniază necesitatea unei interpretări obiective a evenimentelor din istoria comună şi propune alte cerinţe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
24.05.2022, 09:35:26

Doar nu vor și bulgarii recuperarea micului lor imperiu de acum 800-1.000 de ani?!

Modifică Setările