Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Poloniei acuză UE că-i ameninţă ţara cu „pistolul la tâmplă”

22
25 Oct 2021 15:14:05
Autor: News.ro
Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE
Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză Uniunea Europeană (UE), într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului britanic de afaceri Financial Times (FT), de faptul că ameninţă Polonia cu „un pistol la tâmplă” prin faptul că-i cere să revină asupra unor reforme judiciare contestate şi o ameninţă cu sancţiuni, relatează AFP.

Polonia este angajată într-o confruntare dură cu UE pe tema unei serii de reforme judiciare controversate.

Bruxellesul consideră că aceste reforme încalcă libertăţile democratice, însă Guvernul populist şi naţionalist polonez le apără şi apreciază că sunt necesare în vederea eradicării corupţiei în rândul judecătorilor.

Mateusz Morawiecki îndeamnă UE, în FT, să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a amenda Polonia din cauza acestor reforme.

„Ar fi cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face, pentru că atunci noi nu am discuta cu un pistol la tâmplă”, apreciază el.

Întrebat dacă Polonia s-ar opune, ca represalii, prin veto unor proiecte UE importante, el răspunde: „Ce se va întâmpla dacă Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă o face, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit la începutul lui octombrie că anumite părţi ale dreptului european sunt incompatibile cu Constituţia poloneză, o hotărâre care alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia ar putea ieşi din UE (Polexit).

Fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziţie din Polonia, reacţionează sarcastic faţă de acest interviu şi ironizează, într-un mesaj postat pe Twitter, perspectiva evocată de către Mateusz Morawiecki a unui „al treilea război mondial provocat de conflictul dintre Polonia şi UE”.

Acest conflict a umbrit summitul liderilor europeni de la sfârşitul săptămânii, la Bruxelles.

Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia este „pregătită de dialog” şi că nu va acţiona „la presiunea şantajului” UE.

Mai mulţi lideri UE prezenţi la summit au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze fondurile destinate relansării economice post-COVID-19 a Poloniei, în valoare de 36 de miliarde de euro, atât timp cât nu este soluţionat acest conflict.

Diferendul vizează o nouă Cameră Disciplinară a judecătorilor, pe care CJUE o consideră ilegală.

Varşovia a promis să renunţe la această cameră, însă nu a făcut încă acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Lucifer
25.10.2021, 15:18:56

Este un joc al ipocriţilor: UE vrea ca Polonia, Hungaria, etc să plece de bunăvoie, Polonia şi Hungaria vor ca UE să le dea afară....

-11 (15 voturi)
Ovidiu Olariu
25.10.2021, 17:09:11

Premierul polonez nu ar trebui sā isi facā probleme. U.E. ii "amenintā tara" doar cu un pistol de hartie ! Doar atât ii este "amenintatā tara" incât sā priceapā cā nu U.E. a fost aceea care s-a zbatut, peste puterile ei, ca tārile est europene sā intre, TOATE, la grāmadā, in repugnanta si in represiva Uniune Europeanā ! Se pare ca cele mai multe dintre aceste tāri au stat cu mâna intinsā ... In orice caz, se vede cā premierul polonez este un om incā relativ tânār. Nu are de unde sā stie sau, poate, in timpul scolii, a absentat de la orele de istorie ! Dacā ar fi fost, cu ani in urma, un elev ceva mai silitor, si-ar fi adus aminte de vremurile când tara sa a fost nu numai amenintatā, ci, de-a dreptul executatā, de cei doi mari ticalosi ai istoriei, de Stalin si de Hitler ! Este o chestie nu numai de nuantzā, stimate domnule Mateusz Morawiecki ! Este vorba, literalmente, de ceva mai mult, este vorba despre o deosebire esentialā ! Asa cā un sfat bun ar fi binevenit, atat pentru Dv., domnule Morawiecki, cât si pentru toti ceilalti politruci buni de gurā ai Europei de astāzi ! Si ar fi, de asemenea, un sfat cât se poate de bun si pentru super patriotii nostri de la AUR. Ca sa nu mai vorbim de distinsa duoamnā Balena Baliverna, alias madame Sosoacā ! Care este "sfatul" ? Ciocu' mic, domnilor, ciocu' mic, sau, dacā nu va puteti musca nicidecum limba, atunci recomandarea este sā luati rapid calea spre democratia lui Putin !

+9 (11 voturi)
Cristina Ene
25.10.2021, 15:52:59

Wyrażam szacunek moim polskim przyjaciołom!

-8 (12 voturi)
X Sabrewulf
25.10.2021, 16:20:50

Nevasta-mea e poloneza si nu te considera prietena ei.

+7 (9 voturi)
Cristina Ene
25.10.2021, 17:04:42

Nici nu trebuie . Noi suntem alaturi de polonezi si de fratii nostrii mai mari din Prawo i Sprawiedliwość ( partidul de dreapta lege si ordine ce guverneaza acum polonia )

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările