Analiză. Premierul, în război cu Parlamentul. Cine îl poate opri pe Boris Johnson să arunce Marea Britanie în haos?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi debutează o mini-sesiune parlamentară decisivă pentru Marea Britanie.  Opoziţia încearcă acum diferite căi de a-l împiedica pe Johnson să decidă ieşirea din UE, fără accord, pe 31 octombrie, cum ar fi sesizări în justiţie, depunerea în regim de urgenţă a unui proiect de lege care să-l oblige să solicite o nouă amânare a Brexitului sau o moţiune de cenzură.

 Partidele britanice de opoziţie şi parlamentari conservatori anti-Brexit au cerut marţi oficial o dezbatere de urgenţă în parlament în încercarea de a prelua sub control agenda legislativului şi pentru a-l împiedica astfel pe premierul conservator Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord, relatează agenţia Reuters.

''O solicitare pentru o dezbatere de urgenţă privind acordul de retragere din Uniunea Europeană a fost înaintată. Preşedintele (Camerei Comunelor) o va examina astăzi. Dacă o va aproba, în virtutea (procedurii) Standing Order 24 dezbaterea va avea prioritate faţa de agenda zilei'', a anunţat Camera Comunelor, precizând de asemenea că, dacă dezbaterea se va desfăşura astăzi, ea va dura atât cât va permite preşedintele Camerei Comunelor sau până la ora locală 22:00, urmând ca dintre aceste două intervale de timp să se aplice acela care se încheie mai devreme.

Deputaţii s-au rentors marţi la Westminster, iar politicienii conservatori „rebeli” se pregătesc să sprijine opoziţia în încercarea de a impune o nouă amânare a Brexit-ului şi să prevină o ieşire brutală din Uniunea Europeană. Opoziţia încearcă acum diferite căi de a-l împiedica pe Johnson să decidă ieşirea din UE pe 31 octombrie, cum ar fi sesizări în justiţie, depunerea în regim de urgenţă a unui proiect de lege care să-l oblige să solicite o nouă amânare a Brexitului sau o moţiune de cenzură.

Premierul britanic Boris Johnson se va confrunta, marţi, cu fronda deputaţilor din propriul partid conservator, ostili unui Brexit fără acord, în ciuda ameninţării sale că va convoca alegeri parlamentare anticipate la jumătatea lunii octombrie, dacă va suferi o înfrângere în Parlament.

Un prim vot la calendarul Brexit este programat pentru marţi seara în Camera Comunelor.

Dacă rezultatul este negativ pentru guvern, Boris Johnson va prezenta o moţiune de organizare a alegerilor parlamentare pe 14 octombrie, potrivit unui oficial guvernamental.

"Primul ministru nu doreşte alegeri, dar va depinde de alegerea deputaţilor ", a avertizat un oficial, sub anonimat. Această moţiune va fi supusă votului deputaţilor miercuri şi va fi adoptată dacă adună două treimi din voturi. Data de 14 octombrie "va permite unui nou prim ministru să fie în funcţie înaintea summitului european din 17 şi 18 octombrie la Bruxelles“, a declarat aceeaşi sursă.

Cu toate acestea, într-o declaraţie oficială, Boris Johnson a declarat luni că nu „vrea alegeri” - dar a amintit, de asemenea, că nu va solicita amânarea Brexit-ului la Bruxelles.

Şeful guvernului ia în considerare o ieşire din UE fără acord dacă nu poate găsi un compromis cu Bruxelles-ul până la 31 octombrie, data divorţului planificat.

Întărind tonul dinaintea acestei noii sesiuni parlamentare care promite să fie agitată, prim-ministrul a ameninţat, luni, cu excluderea din partid a „rebelilor” conservatori care ar dori să voteze cu opoziţia, în timp ce majoritatea premierului în Camera Comunelor este de doar un vot. 

Rebelii conservatori discută cu opoziţia posibilitatea de a bloca pe cale legislativă un Brexit fără acord. Iar printre rebeli se numără inclusiv preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, de la care se aşteaptă blocarea Brexitului fără acord.

Primarul Londrei le-a scris parlamentarilor să se opună unui Brexit fără acord

Primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a scris luni celor 73 de parlamentari care reprezintă circumscripţiile din capitala Marii Britanii, cerându-le să oprească un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană, transmite Xinhua.

Cu o zi înainte de reunirea parlamentului britanic pentru doar câteva zile, după care acesta va fi suspendat până la 14 octombrie, Khan le cere parlamentarilor londonezi din toate partidele să aşeze mai presus nevoile capitalei şi ale ţării, şi să aibă în vedere toate opţiunile pentru a se evita ceea ce el consideră a fi consecinţele potenţial devastatoare ale unui Brexit fără acord.

Apelul lui Khan vine în urma unui raport comandat de primarul Londrei anul trecut, ce arată că un Brexit fără acord ar putea reduce cu 87.000 numărul locurilor de muncă şi scădea cu 2% producţia economică a capitalei la orizontul lui 2030.

Serviciile profesionale şi financiare din Londra ar fi cel mai grav afectate de un Brexit dur, care s-ar traduce în 29.000 de locuri de muncă mai puţin până în 2030 decât dacă Marea Britanie ar rămâne în piaţa comună şi uniunea vamală, a afirmat Khan.

Opoziţia şi rebelii din Partidul Conservator condus de premierul Johnson se pregătesc să introducă un proiect de lege care să interzică un Brexit fără acord.

Parlamentarii au la dispoziţie doar trei sau patru zile pentru a trece prin cele două camere legislative acest text, dat fiind că premierul Johnson a solicitat şi a obţinut din partea Reginei Eisabeta a II-a suspendarea parlamentului din perioada 9 – 12 septembrie până pe 14 octombrie.

Suspendarea sau prorogarea cum mai este numită a stârnit acuzaţii vehemente din partea oponenţilor Brexit fără acord, unii mergând până la a o califica drept „puci constituţional”.

Dar înaintea debutului mini-sesiunii parlamentare premierul Johnson se va întâlni cu deputaţii rebeli din propriul partid, în frunte cu foşti miniştri ai cabinetului condus de predecesoarea sa, Theresa May, cum ar fi fostul ministru al finanţelor, Phillip Hammond şi fostul ministru al justiţiei, David Gauke, care consideră că un Brexit fără acord ar fi dezastruos pentru Marea Britanie, în primul rând din punct de vedere economic, notează RFI.

El va încerca să-i convingă să-l sprijine în negocierile sale cu liderii europeni pentru a ajunge la un nou acord, cel existent fiind respins de trei ori prin vot de Camera Comunelor.

Premierul Johnson doreşte eliminarea aşa numitului „backstop”, o soluţie de avarie pentru frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, după perioada de tanziţie post-Brexit care ar implică rămânerea Regatului Unite într-o uniune vamală pe termen nelimitat cu UE, dacă nu se reuşeşte negocierea unui nou acord comercial.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a repetat însă din nou poziţia Uniunii şi anume că backstop nu poate fi eliminat, arătându-se pesimist cu privire la ajungerea la un acord înainte de 31 octombrie.

În acelaşi timp cu disputa politică de la Londra, guvernul a iniţiat deja campania de pregătire a publicului pentru Brexit. Panouri publicitare pe străzi, reclame pe reţelele sociale, la televiziune, vorbesc despre „o responsabilitate comună a cetăţenilor în cazul unui Bfrexit fără acord”. Se pare că preţul unei astfel de campanii este de peste 100 de milioane de lire sterline.

Imagine indisponibilă

Moţiune de cenzură?

Ce se întâmplă însă dacă aşa cum este mai degrabă de aşteptat parlamentarii nu reuşesc să adopte un proiect de lege anti Brexit fără acord?

Deputaţii ar putea introduce moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Johnson şi în teorie aritmetica parlamentară le-ar fi favorabilă, deoarece guvernul are o majoritate de un singur vot în Camera Comunelor şi cum mai mulţi rebeli Conservatori au declarat public că ar fi gata să voteze alături de opoziţie pentru a opri un Brexit fără acord şansele de reuşită ale unei astfel de moţiuni sunt reale.

Problema e ce se întâmplă după aceea, pentru că premierul destituit are 14 zile la dispoziţie pentru a forma un nou guvern, iar opoziţia trebuie să caute un premier alternativ, în condiţiile în care Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist principalul partid de opoziţie, complet inacceptabil nu doar rebelilor Conservatori, ci chiar şi în rândul propriului partid, fiind perceput ca un stângist radical.

S-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate, dar acest lucru în sine nu poate împiedica un Brexit fără acord, pentru că timpul se scurge în mod inexorabil către un astfel de deznodământ.

Dar chiar şi dacă parlamentarii reuşesc să adopte în trei zile o lege care să interzică Brexit fără acord, ministrul responsabil de pregătirea ţării pentru o asemenea situaţie, Michael Gove, a refuzat să excludă posibilitatea nesocotirii de către guvern a unei astfel de legi.

În plus, prelungirea pentru un nou termen a Brexit, fixat iniţial pentru 31 martie 2019, trebuie solicitată de prim ministrul britanic, care ar trebuie în acest caz să fie altul decât Boris Johnson.

Şi mai important, nu este deloc evident că cei 27 de lideri ai statelor membre UE vor mai fi dispuşi să prelungească încă o dată această situaţie incertă generată de incapacitatea clasei politice britanice de a găsi o soluţie unei probleme create de ea însăşi.

48% dintre britanici preferă ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord decât să-l vadă pe laburisul Jeremy Corbyn prim-ministru

Potrivit unui sondaj YouGov realizat în urmă cu două săptămâni, pe un eşantion reprezentativ de 1.968 de britanici, 48% preferă ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord decât să-l vadă pe şeful laburiştilor, Jeremy Corbyn prim-ministru.

O proporţie de 35% dintre britanici preferă, dimpotrivă, ca Jeremy Corbyn să devină şef al guvernului şi să organizeze un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. În acelaşi timp, 17% dintre britanici nu se pronunţă asupra acestui aspect, potrivit sondajului.

Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, vrea să organizeze un vot de neîncredere în guvernul conservatorului Boris Johnson după revenirea parlamentului.

Corbyn speră că, dacă va reuşi să provoace căderea lui Boris Johnson, va deveni şef al guvernului interimar, iar apoi va încerca să obţină o nouă amânare a datei plecării din UE pentru a evita un Brexit fără acord, urmând să convoace apoi alegeri anticipate.

Guvernul lui Boris Johnson nu dispune decât de o majoritate de un vot în Parlament. „Ceea ce ne trebuie este un guvern care să fie gata să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a nu avea o ieşire catastrofală pe 31 octombrie”, iar guvernul condus de Boris Johnson „în mod clar nu doreşte acest lucru”, a declarat Corbynă.

Imagine indisponibilă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite