Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul sârb acuză presiuni pentru refuzul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi anunţă aproape 100 de ameninţări false cu bombă

10
17 May 2022 21:24:03
Autor: News.ro
Ana Brnabic FOTO Arhivă
Ana Brnabic FOTO Arhivă

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, marţi, că aproximativ 100 de ameninţări false cu bombă, care au vizat inclusiv clădirea Preşedinţiei şi au dus la evacuarea în masă din şcoli şi locuri publice au făcut parte din presiunile din străinătate asupra Belgradului în urma refuzului de a impune sancţiuni Rusiei în contextul războiului declanşat în Ucraina, relatează Reuters.

Ameninţări false cu bombă au fost trimise prin e-mail în peste 90 de şcoli şi locaţii, vizând inclusiv clădirea preşedinţiei, poduri, centre comerciale, restaurante, grădina zoologică din Belgrad şi un stadion.

Geniştii nu au găsit dispozitive explozive când au percheziţionat locaţiile respective luni şi marţi.

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, fără să ofereze dovezi sau detalii suplimentare, că ameninţările provin din străinătate în urma poziţiei Serbiei faţă de invazia rusă în Ucraina.

„Suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei şi... aceste ameninţări false cu bombă sunt presiuni din străinătate din cauza refuzului nostru de a impune sancţiuni”, a afirmat ea într-un interviu televizat

Ministrul de Interne, Aleksandar Vulin, a precizat că ameninţările false cu bombă sunt ”o parte a unui război special” împotriva Serbiei, adăugând că organele de poliţie, care intră în subordinea ministerului său, investighează dovezile.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este aproape în întregime dependentă de gazele şi petrolul provenite din Rusia, un vechi aliat slav şi creştin ortodox. De asemenea, Belgradul menţine legături politice şi militare strânse cu Moscova.

În aprilie, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a acuzat Ucraina şi o ţară neidentificată a UE că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă la adresa companiei aeriene Air Serbia care operează zboruri regulate către Moscova. Ucraina a respins acuzaţiile lui Vucic ca fiind ”nefondate”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

gyll
17.05.2022, 22:10:16

Mai trebuie demonstrate! Panamiește fetița.

+1 (5 voturi)
Ion Vasile
17.05.2022, 22:25:20

Ucraina minte cum respira... pe cale de consecinta, Ana Brnabic are dreptate. Trebuie sa traiasca si ea, la randul ei, intr-o lume unipolara.

-9 (11 voturi)
www.brave.com
17.05.2022, 22:42:41

Yugoslavia a fost mica URSS acum e mica rusie...

-7 (19 voturi)
Ion Vasile
17.05.2022, 22:50:36

Yugoslavia a fost bombardata de catre NATO cu munitie cu URANIU 238. Este si un muzeu dedicat acestor lucruri. Oricum, este clar ca NATO a bombardat Iugoslavia cu munitie cu uraniu DOAR pentru ca le voiau binele, doar in perspectiva UMANITAR. Scoli, spitale, trenuri de refugiati, tabere de refugiati, infrastructura civila... In Iugoslavia, NATO a facut genocid, iar urmasii victimelor inca asteapta judecata. Si o asteapta degeaba. Deoarece NATO a bombardat OSTENTATIV tinte civile, este de inteles ca unii sarbi au, si azi, pareri mai proruse. Si, poate ca problema n-ar fi ca NATO a demolat Iugoslavia si ca a folosit bombe cu uraniu, ci ca nu recunoaste, nu e trasa la raspundere, nu e pedepsita pentru incalcarea drepturilor omului, asa cum ar fi normal in democratie. NATO nu poate fi trasa la raspundere pentru ca e dumnezeu pe Pamant.Atunci, intelege-i si pe cei care au avut de suferit de pe urma lor si-i vezi azi mai prorusi.

-9 (11 voturi)
Victor Nicorescu
17.05.2022, 23:20:01

Adevarul e totdeauna la mijloc.... Sarbii au fost niste ingeri, nu au ucis pe nimeni, gropile comune-o inventie a occidentului decadent etc. Da de ce dracu vor in UE, cand le-au produs atata durere? P0litica si nationalism falimentar....

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările