Premierul turc Erdogan declară că este de acord cu rejudecarea militarilor arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca răspuns la tensiunile din ultima perioadă, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat recent în favoarea rejudecării sutelor de ofiţeri militari acuzaţi de complot împotriva guvernului de la Ankara, relatează AFP.

„Poziţia noastră asupra unei noi proceduri de judecată este una favorabilă. Înainte de toate trebuie să stabilim baza legală pentru aceste rejudecări", a precizat, duminică, prim-ministrul Erdogan.

Anunţul făcut de liderul de la Ankara vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari în cadrul guvernului pe care îl conduce, forţat recent să destituie mai mulţi miniştri acuzaţi de corupţie.

În numeroase rânduri, prim-ministrul Erdogan a acuzat poliţia şi justiţia că se află la baza unui complot prin care se doreşte demisia miniştrilor săi şi crearea unei instabilitaţi în ţară.

În primii ani ai administraţiei sale, Erdogan a format o alianţă neoficială cu mai mulţi procurori într-un efort de a elimina puterea militară din cadrul politicii.

În prezent, prim-ministrul pare să ia mai degrabă apărarea armatei. Sute de oameni au fost închişi în 2012 şi 2013 în două cazuri majore caractrizate ca fiind comploturi împotriva guvernului turc.

În luna decembrie însă, aceeaşi procurori decid să aresteze mai mulţi aliaţi ai premierului, miniştrii în cabinetul său, sub acuzaţii de corupţie şi evaziune fiscală.

Premierul Erdogan a calificat ulterior ancheta ca fiind un „complot murdar".

Trei miniştri din guvernul turc au fost nevoiţi să demisioneze după ce fiii lor au fost arestaţi, împreună cu alte zeci de persoane, pentru presupuse fraude.

Un fost şef al forţelor armate din Ankara, generalul Ilker Basbug, s-a aflat printre zecile de persoane care au fost condamnate. De asemenea, avocaţi, politicieni şi chiar jurnalişti, împreună cu mai mulţi ofiţeri militari, au primit pedepse din partea justiţiei turce.

Analiştii politici sunt de părere că scandalul provine din cauza luptei pentru putere între guvernul condus de Erdogan şi un cleric influent, Fethullah Gulen, despre care se spune că ar avea mai mulţi adepţi în cadrul poliţiei şi sistemului judiciar din Turcia.

Forţele armate au fost considerate de multe ori ca fiind un arbitru în disputele politice turce. Între anii 1960 si 1997, patru guverne civile au fost destituite de armată. 


Citeşte şi:

Scandalul de corupţie din Turcia pune în pericol poziţia de prim-ministru a lui Erdogan

Scandalul de corupţie declanşat în Turcia riscă să ducă la criză guvernamentală, partidul aflat la putere fiind divizat în momentul de faţă, iar viitorul politic  al prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan fiind incert, potrivit „Der Spiegel”.

Lupta pentru putere dintre Erdogan şi un cleric turc din SUA, la originea crizei din Turcia

Criza politică din Turcia ar putea fi cauzată de luptele pentru putere dintre Guvernul islamo-conservator condus de Recep Erdogan şi influenta mişcare inspirată din islamul modern Hizmet, fondată de Fethullah Gulen, un cleric musulman turc în vârstă de 73 de ani care locuieşte în Statele Unite.

VIDEO Scandalul de corupţie din Turcia se extinde: trei membri importanţi din partidul de guvernământ au demisionat. Sute de oameni au cerut demisia lui Erdogan

Partidul premierului turc Recep Tayyip Erdogan numără de vineri mai puţini membri, după ce trei deputaţi şi-au dat demisia. Aceasta este cea mai recentă serie de schimbări de pe scena politică din Turcia, puternic afectată de un amplu scandal de corupţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite