Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul ucrainean Volodimir Groisman şi-a anunţat demisia

1
20 May 2019 20:20:41
Autor: George-Andrei Cristescu
Volodimir Groisman
Volodimir Groisman

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a demisionat luni, relevând astfel dezacorduri cu noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am decis să demisionez imediat după (şedinţa) Consiliul Miniştrilor, miercuri“, a declarat şeful Guvernului ucrainean pentru presă, informează AFP preluată de News.ro.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Ucrainei în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate în Rada Supremă, deschizând o nouă eră pentru ţara vecină, confruntată cu un război în partea sa de est şi dificultăţi economice.

La ceremonie, Volodimir Zelenski a fost însoţit de soţia sa Elena şi de părinţi. După rostirea jurământului, Zelenski a primit un certificat prezidenţial, o insignă, o ştampilă oficială şi un buzdugan, ca însemne ale noii sale funcţii.

Apoi a anunţat o serie de măsuri: dizolvarea Radei Supreme şi convocarea de alegeri anticipate. A cerut adoptarea unei legi privind moralizarea vieţii politice, prin abolirea imunităţii parlamentare şi interzicerea îmbogăţirii prin metode ilegale.

„Aveţi două luni la dispoziţie pentru acest lucru“, le-a transmis el parlamentarilor ucraineni.

Zelenski a mai cerut demisiile şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, procurorului general şi ministrului Apărării.

Prin dizolvarea Radei, el speră să obţină majoritatea în Radă, dominată în prezent de coaliţia fostului preşedinte Petro Poronenko. Partidul care îl susţine, „Servitorul Poporului“, este înfiinţat recent şi nu are niciun reprezentant în legislativ. În schimb, este creditat cu primul loc în sondaje. Noile alegeri urmează să aibă loc în cel mult două luni.

Zelenski a precizat că prima sa misiune este încheierea unui armistiţiu în estul ţării, unde peste 13.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi, un conflict armat izbucnit în aprilie 2014, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea la Rusia.

El a precizat că reluarea dialogului cu Rusia va avea loc abia după restituirea Crimeei şi eliberarea prizonierilor de război.

Imediat după învestirea lui Zelenski, premierul Volodimir Groisman a anunţat că şi va da demisia miercuri, după şedinţa săptămânală a guvernului. El a luat această decizie în semn de nemulţumire faţă de dizolvarea Parlamentului.

Fără felicitări de la Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe Volodimir Zelenski, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, Putin îl va felicita pe noul preşedinte al Ucrainei  dacă acesta va face „primele“ progrese în soluţionarea conflictului armat din Donbas şi va ameliora relaţiile cu Rusia.

„În privinţa apartenenţei Crimeii, aici, aşa cum am spus în mod repetat, în general, o astfel de întrebare nu există şi nu poate exista: «Crimeea este una dintre regiunile Rusiei»“, a afirmat Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
20.05.2019, 20:58:48

"deschizând o nouă eră"...chiar asa?! nu e prea mult pentru azi?!

+2 (2 voturi)