Europa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Viktor Orban a început să se teamă. A organizat miting de susţinere la Budapesta, în ciuda pandemiei, şi spune că SUA şi UE i-au pus gând rău

20
24 Oct 2021 09:27:35
Autor: Viorica Marin
Zeci de  mii de oameni au participat la Marsul Păcii organizat de partidul premierului Viktor Orban
Zeci de  mii de oameni au participat la Marsul Păcii organizat de partidul premierului Viktor Orban

Zeci de mii de susţinători ai premierului Ungariei, Viktor Orban, şi ai guvernului său de dreapta au participat, sâmbătă, la Budapesta, la un marş de unitate în sprijinul politicilor controversate ale liderului populist, informează AP.

 
Participanţii la “Marşul Păcii” s-au strâns pe malul vestic al Dunării şi au mărşăluit până în centrul Budapestei, unde Orban le-a vorbit susţinătorilor săi.
 
Orban a prezentat un tablou întunecat al Ungariei în situaţia în care el ar pierde alegerile de primăvara viitoare. Premierul a vorbit despre realizările guvernului său din punct de vedere economic şi a criticat guvernul socialist precedent, pe care l-a acuzat că a ruinat ţara.
“Ne-au trebuit ani de zile pentru a corecta ce a distrus aripa stângă. Socialiştii şi liderul lor au rămas atârnaţi de gâtul nostru”, a spus el.
 
Marşul a fost organizat de organizaţia nonguvernamentală Forumul Unităţii Civile, promotor activ al politicilor partidului lui Orban, Fidesz.
 
Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul de amestec în politica ungară pentru ca el să piardă alegerile
 
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat sâmbătă Washingtonul şi Bruxellesul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei de partea rivalului său la alegerile de anul viitor, Peter Marki-Zay, care a susţinut în paralel că actualul regim de la Budapesta a devenit nesustenabil moral, relatează Reuters.
 
Pentru prima dată de când a venit la putere în anul 2010, partidul Fidesz al lui Viktor Orban se va confrunta la scrutinul din aprilie anul viitor cu un front unit al opoziţiei. Toate partidele opoziţiei ungare, şase la număr, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban.
 
Acestea au desfăşurat o consultarea naţională pentru stabilirea unui candidat comun cu şanse de a câştiga în faţa actualului premier conservator, din care a rezultat tot un conservator, Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani şi în prezent primarul unui mic oraş.
 
Vorbind în faţa a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi la Budapesta pentru a marca revolta anti-sovietică din anul 1956, Viktor Orban a spus că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media. ”Dar ce contează nu este ceea ce ei doresc la Bruxelles, la Washington şi în mass-media controlate din străinătate. Maghiarii sunt cei care-şi vor hotărî propriul destin. Forţa noastră stă în unitate (…), credem în aceleaşi valori: familia, naţiunea şi o Ungarie puternică şi independentă”, a clamat el.
 
”Vom opri propaganda agresivă LGBTQ la poarta şcolii” şi a sosit momentul ca Bruxellesul să înţeleagă că ”nici măcar comuniştii nu ne-au putut înfrânge”, a mai spus Orban, cu referire la noua lege ungară împotriva promovării homosexualităţii în şcoli, act normativ ce a agravat conflictul Budapestei pe tema statului de drept cu Comisia Europeană, care din acest motiv refuză să aprobe planul de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei.
 
La un miting separat al opoziţiei, Marki-Zay a promis că, dacă va deveni premier, guvernul său va elabora o nouă Constituţie, va combate corupţia, va introduce moneda euro şi va garanta libertatea presei. ”Acest regim (al lui Orban) a devenit nesustenabil moral (…) Dinamica pozitivă pe care o avem acum ar trebui să ne ducă (la victorie) în aprilie 2022”, speră candidatul opoziţiei.
 
Conform sondajelor, Fidesz şi alianţa opoziţiei sunt în prezent umăr la umăr, cu circa un sfert dintre alegători încă nehotărâţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

gyll
24.10.2021, 09:52:00

Tic-Tac Victore, vine vremea să dai seama!

+4 (20 voturi)
lord high Executioner
24.10.2021, 10:33:58

ioi ke vai che wai ke ioike !!!. ke se vine repede ba!ciordeala si repetentu dintr-a4-a che iara se ia lumeöä de pürül imakülöätele domnül emberül maria sa majestakea lacheul rusilor...ioike vai ke!

-9 (15 voturi)
iosif kiszely
24.10.2021, 10:32:26

De ce politica conservatoare din Ungaria este contraversata si populista ? Afirmatia trebuie justificata cu argumente solide si nu cu afirmatii "de doi bani". La mitingul opozitiei numarul participantilor a fost de cca. 1000 de persoane, faceti comparatie. Articol sub orice critica, ne demna de un asa zis ziarist.

-4 (22 voturi)
Lucifer
24.10.2021, 11:18:41

Pentru România este mai bine ca V. Orban să continuie la conducerea Hungariei.

-6 (14 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
24.10.2021, 11:22:48

Cetatenii maghiari sunt de dreapta in majoritate. Au de recuperat cate ceva de pe la vecini. N-au cum sa fie de stanga-ar insemna pace neconditionata, relatii amiabile, respect reciproc...si societatea maghiara s-ar dizolva de urgenta pierzandu-si identitatea.

-2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările