Europa

articolul anterior articolul urmator

Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, acordat în acest an unei opozante a regimului Lukaşenko

1
27 Sep 2021 16:19:04
Autor: Ion Gaidau
Maria Kolesnikova FOTO EPA-EFE
Maria Kolesnikova FOTO EPA-EFE

Premiul Vaclav Havel, decernat de Consiliul Europei în semn de omagiu pentru drepturile omului, a fost acordat în acest an opozantei belaruse Maria Kolesnikova, o reprezentantă de prim-plan a mişcării de contestare a regimului Lukaşenko condamnată la începutul lui septembrie la 11 ani de închisoare, relatează AFP.

„Acest premiu este un semn al solidarizării întregii lumi democratice cu poporul belarus. Este de asemenea un semnal clar pentru autorităţile din Belarus că lumea nu va tolera niciodată abuzurile comise asupra drepturilor omului şi nu va accepta ceea ce se petrece acum în Belarus”, a declarat sora Mariei Kolesnikova după primirea premiului în hemiciclul Consiliului Europei, la Strasbourg, Franţa.

„Dacă vreţi ca Belarusul să nu se transforme într-un gulag, atunci trebuie să sprijiniţi poporul belarus”, a adăugat ea ţinând în mână o fotografie a surorii sale şi enumerând numele altor opozanţi ai regimului Lukaşenko aflaţi în prezent după gratii.

Condamnată la 11 ani de închisoare la capătul unui proces desfăşurat cu uşile închise, Maria Kolesnikova, 39 de ani, a devenit un simbol al rezistenţei din Belarus sfidând o tentativă de expulzare din propria ţară.

Ea este „unul dintre simbolurile feminine ale opoziţiei din Belarus”, alături de Svetlana Tihanovskaia, candidată la preşedinţie în locul soţului său arestat, şi Veronika Ţepalko, a reamintit Consiliul Europei.

Belarusul este una dintre puţinele ţări europene care nu fac parte din Consiliul Europei, care numără 47 de state.

Juriul premiului Vaclav Havel, format din personalităţi recunoscute în domeniul drepturilor omului şi prezidat de belgianul Rik Daems, actualul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a desemnat alţi doi finalişti pentru 2021: ONG-ul Reporteri Fără Frontiere, care apără libertatea presei în lume, şi activistul din Burundi pentru drepturile omului Germain Rukuki, eliberat de curând din închisoare după şase ani petrecuţi pentru îndrăzneala de a participa la manifestaţii împotriva preşedintelui Nkurunziza.

„Curajul, potrivit lui Havel, este ceea de ce avem nevoie pentru a face această lume mai bună. Anume acest cuvânt îi descrie perfect pe cei trei candidaţi aleşi” în 2021, a declarat Rik Daems în cursul ceremoniei de înmânare a premiului.

Premiul Vaclav Havel, în valoare de 60.000 de euro, este acordat începând din 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kosmin Abraham
28.09.2021, 01:45:08

fotografia spune totul. -tefelista cheala si-a ratat viata pentru promisiuni amerloce.

-11 (13 voturi)
Modifică Setările