Europa

articolul anterior articolul urmator

Presa franceză. Raport: Marine Le Pen, instigatoarea şi beneficiara unei scheme de deturnări de fonduri europene prin angajări fictive

10
16 May 2021 11:43:55
Autor: Ion Gaidau
Marine Le Pen FOTO EPA-EFE
Marine Le Pen FOTO EPA-EFE

Un raport al unei instituţii anticorupţie arată că liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a instigat la organizarea unui „sistem de angajări fictive” în beneficiul ei şi al partidului său, scrie Journal du Dimanche.

La capătul a cinci ani de investigaţii, anchetatorii din cadrul Oficiului Central al Luptei împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF) au conchis că partidul Rassemblement national (RN, Adunarea Naţională), condus de Marine Le Pen, „a pus în funcţiune un sistem organizat fraudulos de deturnări de fonduri în profitul său prin intermediul unor angajări fictive de asistenţi parlamentari”. Conform OCLCIFF, sistemul a fost implementat „prin indermediul unor cadre şi lideri” de partid.

OCLCIFF a întocmit un raport de 98 de pagini în cadrul acestei anchete. Raportul, care conţine detalii din percheziţii, expertize, interogări şi documente, a fost trimis pe 15 februarie către judecătoarea de instrucţie din Paris Claire Thépaut.

Journal du Dimanche, care citează din raport, precizează că anchetatorii deţin probe împotriva a 17 persoane, care sunt acuzate de „deturnări de fonduri” şi „escrocherie în grup organizat”. Printre ele figurează lideri, aleşi şi apopiaţi ai RN.

Marine Le Pen este menţionată ca instigatoare şi beneficiară a sistemului, prin care s-ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 6,8 milioane de euro.

Sistemul, catalogat drept „centralizat”, datează încă de pe vremea când partidul se numea Frontul Naţional şi era condus de Jean-Marie Le Pen, dar ar fi luat amploare sub preşedinţia fiicei acestuia, Marine Le Marine, imediat după alegerile europene din 2014. RN a obţinut atunci 24 de mandate în Parlamentul European. Cel care s-a ocupat efectiv de implementarea sistemului este belgianul Charles Van Houtte, nepotul lui Ghislain Van Houtte, un catolic ultraconservator apropiat de liderul mişcării rexiste Léon Degrelle, aliat al lui Hitler în 1941, scrie „Journal du Dimanche”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

FLORIN FLORESCU
16.05.2021, 11:50:33

Ce putea să iasă dintr-un comunist obișnuit să fure ? Nenorocirea este că și cei de altă orientare politică au prins gustul banului , vezi Barna&company .

-7 (11 voturi)
= aceeaşi mizerie
16.05.2021, 12:02:35

F F... Este, că eşti analfabet funcţional, care nu pricepe cuvintele pe care le citeşte?... Zici că politicienii au "prins gustul banului", iar ca "exemplu" îl dai pe Barna?... Eşti tare... prost... E chiar şi risipă de timp/energie ca cineva să te convingă de "limitele" tale... Legat de articol, cine crede că partidele acestea aşa-zis naţionaliste, apărute ca ciupercile după ploaie în toate ţările, au apărut din nevoia "apărării identităţii naţionale", e cel puţin naiv... Toţi vor să ajungă "mari/tari", doar ca să aibă putere financiară proprie, şi ca să-şi rezolve "ploile"...

-5 (7 voturi)
Marius Dumitru
16.05.2021, 12:29:04

aceeași mizerie: tu nu intelegi ce se intamplă in Franța, ești lipit cu ochii de Digi24. Franța e la răscruce, e pe limita războiului civil și in capul tău există doar userisme. Pune mâna și informează-te, altfel vei fi surprins de Frexit n-o să intelegi de unde a venit.

-6 (14 voturi)
moftronix4
16.05.2021, 13:00:04

Florin Florescu....Adică comuniștii au inventat furtul? Atunci de ce nu era niciunul Baron, Duce, Conte, Bancher, Latifundiar? Daca românii gândesc și mint ca tine nu e întâmplător că suntem ultima nație din Lume deși tara nu e săracă în resurse.

-1 (3 voturi)
Marius Dumitru
16.05.2021, 12:18:38

Vin alegerile in Franța, e fix schema cu care a caștigat Macron acum 4 ani cand l-a marginalizat pe Fillon. Va fi o reacție uriașă de data asta impotriva lui Macron că lumea s-a acrit de tacticile astea de sabotaj in care UE se amestecă in alegerile franceze. Marine Le Pen urcă spre 30% Marcon are vreo 18% V-ati prins? Depinde de francezi dacă inghit vechea manipulare făcută de tot felul de procurori numiți politic. Furia e așa mare că poate duce la Frexit. Sigur, incepeți să râdeți, așa ați râs și de Nigel Farage :)

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările