Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Armeniei şi-a anunţat demisia

0
23 Jan 2022 23:11:19
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE / Preşedintele Sarkissian şi-a înainta demisia.
Foto: EPA-EFE / Preşedintele Sarkissian şi-a înainta demisia.

Armen Sarkissian a declarat că preşedintele ţării nu are instrumentele necesare pentru a influenţa cele mai importante probleme pentru stat şi naţiune, atât în ​​politica internă, cât şi în cea externă.

Preşedintele Armen Sarkissian a publicat duminică o declaraţie pe site-ul oficial al preşedinţiei armene şi a anunţat că îşi dă demisia.

„Aceasta nu este o decizie emoţionanlă şi există o anumită logică în ea. Preşedintele ţării nu are instrumentele necesare pentru a influenţa cele mai importante probleme pentru stat şi naţiune, atât în ​​politica internă, cât şi în cea externă. Într-o perioadă atât de dificilă pentru ţara noastră, când este nevoie de unitate naţională, instituţia preşedinţiei nu ar trebui să devină o ţintă pentru bârfe şi teorii ale conspiraţiei, deturnând astfel atenţia publicului de la cele mai importante probleme”, a spus Sargsyan.

Preşedintele a mai menţionat că ţara trăieşte „într-o realitate atât de ciudată, când şeful statului nu poate influenţa problemele legate de război şi pace” şi nu poate respinge legi pe care le consideră nepotrivite pentru popor şi stat.

Preşedintele armean este ales de Adunarea Naţională (Parlamentul) pentru şapte ani, respectiv, Adunarea Naţională îi şi acceptă demisia.

Constituţia armeană prevede ca alegerile prezidenţiale anticipate să nu fie organizate mai devreme de 25 de zile şi nici mai târziu de 35 de zile de la vacanţa preşedinţiei. Ele se organizează ca alegeri extraordinare de către Adunarea Naţională a ţării. Numărătoarea inversă începe din momentul declaraţiei corespunzătoare a Parlamentului.

Până la alegerea unui nou preşedinte, atribuţiile şefului statului sunt îndeplinite de Preşedintele Parlamentului.

După cum se menţionează pe site-ul preşedinţiei, „conform procedurii stabilite prin modificările constituţionale din 2015, din 9 aprilie 2018, din ziua în care preşedintele Armen Sarkissian a preluat mandatul, Republica Armenia a trecut de la o formă de guvernare semiprezidenţială. la una parlamentară”.

Preşedintele este şeful statului, „monitorizează respectarea Constituţiei”, convoacă alegeri ordinare şi extraordinare pentru Adunarea Naţională, acceptă demisia guvernului. La propunerea guvernului şi a prim-ministrului, el aduce modificări în componenţa cabinetului, numeşte şi recheamă ambasadori, încheie şi denunţă tratate internaţionale şi rezolvă problemele legate de cetăţenie şi graţiere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările