Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele ceh Milos Zeman acuză Rusia de „prostie“

10
17 May 2021 08:10:36
Autor: George-Andrei Cristescu
Milos Zeman FOTO AGERPRES
Milos Zeman FOTO AGERPRES

Preşedintele Milos Zeman a criticat decizia Rusiei de a înscrie Cehia pe o nouă listă a aşa-numitelor "state străine neprietenoase", transmit DPA şi Agerpres.

"Partea rusă comite o prostie, deoarece este o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani", a declarat duminică şeful statului ceh în vârstă de 76 de ani pentru postul de radio Frekvence 1. Preşedintele Zeman a argumentat că, în cazul în care prietenia nu este posibilă, atunci ar trebui restabilite "cel puţin relaţii corecte".
 
Conform deciziei Moscovei, numărul personalului local pe care ambasada Cehiei îl poate angaja a fost redus la 19 cetăţeni ruşi.
 
Această decizie are consecinţe foarte concrete: începând din iunie, operaţiunile hoteliere şi ale restaurantului din cadrul Centrului Cultural Ceh din Moscova vor fi întrerupte.
 
Marele complex de clădiri din centrul oraşului a fost construit în 1986 şi serveşte ca bază pentru oamenii de afaceri şi exportatori, precum şi pentru activităţile de promovare a ţării.
 
Cehia a acuzat serviciile de informaţii ale Rusiei de explozia produsă la un depozit de muniţii din estul ţării în 2014, însă Moscova a negat aceste acuzaţii. Au urmat expulzări reciproce de diplomaţi.
 
Cehia şi Statele Unite sunt singurele ţări aflate pe noua listă a Rusiei cu "state străine neprietenoase".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Prieten
17.05.2021, 08:56:59

"Partea rusă comite o prostie, deoarece este o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani" Trebuie sa fii cam prost sa crezi ca stigmatul impus de Rusia e declarat pe viata ! Imediat ce dusmanu Rusiei renunta la crime va fi scos de pe lista imfamiei evident . Deci domnu ceh nu trebuie decat sa dovedesti ca esti om normal si Rusia te reabiliteaza . Cel mai clar exemplu e romanesc : in 40 erau nazisti in 44 au intors armele invers si au fost declarati suficient de umani ca sa nu fie trimisi la Nurnberg

-3 (9 voturi)
Æ Replicant
17.05.2021, 09:48:00

Rusia poarta stampila de stat p***st condus de catre p***sti ---------- O tara care isi incalca tratatele va fi tinuta minte 1000 de ani de acum incolo doar papagali rusi vor crede ce spune tzarul Putin

+4 (8 voturi)
Æ Replicant
17.05.2021, 09:49:11

Prieten Stalin si multi din armata rusa trebuia sa stea langa criminali germani au si incercat sa minta despre crimele facute de ei

+6 (10 voturi)
Lucian Pufu
17.05.2021, 09:29:40

Zeman n-a inteles nimic, rusii au vorbit de o lista, ori daca erau numai americanii acolo, ce lista era aia? Asa ca mai aveau nevoie de cineva si din turbinca au extras Cehia!

-2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
17.05.2021, 09:41:27

"Partea rusă comite o prostie, deoarece este o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani" Este cea mai inteligentă poziție despre Rusia pe care am întâlnit-o din 1991 încoace! Într-adevăr, în întreaga istorie a Rusiei (nu a URSS), țara asta nu a avut o politică externă mai idioată ca după 1991! A avut ocazia reconcilierii istorice cu Estul OCUPAT de bolșevism, ocazia dezvoltării relațiilor bune cu UE, singura în lume care putea și avea interesul să ajute Rusia să iasă din mocirla comunistă, ocazia să contribuie la crearea unui spațiu euro-asiatic de la Atlantic la Vladivostok fără confruntare, un nucleu consistent al Omenirii de mâine. Vor spune unii, nu s-a putut, pentru că Occidentul NU A VRUT! Ei, și?! Orice lucru nou întâmpină opoziție! Tocmai aici ar fi trebuit să se manifeste inteligența politicii externe rusești, pusă în slujba Rusiei, nu a unui grup de potentați! Au fost încercări?! ZERO! Nu văd eforturi, eșecuri, reveniri cu perseverență. Nimic! ȘI totuși, Rusia este o problemă europeană, drepturile omului sunt universale, transfrontaliere! De aceea, Europa CONȘTIENTĂ, Europa interesată de prezent și viitor nu trebuie să zică ”dacă-s proști, dă-i în mă-sa!”. Pentru binele tuturor, trebuie acționat împotriva clicii cocoțate la conducerea Rusiei, pentru că nu nepoate fi indiferent ce se întâmplă acolo.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările