Preşedintele Consiliului European condamnă „brutalitatea” autorităţilor ucrainene faţă de protestatarii pro-europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. FOTO: Reuters
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. FOTO: Reuters

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a condamnat sâmbătă utilizarea forţei şi „brutalitatea” autorităţilor ucrainene faţă de manifestanţii pro-europeni, cerând ambelor părţi să înceteze recurgerea la violenţă, informează AFP.

„Deplâng şi condamn cu fermitate utilizarea nejustificată a forţei şi brutalitatea autorităţilor ucrainene faţă de manifestanţi, majoritatea cărora sunt paşnici", a declarat Van Rompuy la Varşovia, la sfârşitul unei întrevederi cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European considera că persoanele care au recurs la forţă, provocând moartea a şase oameni, potrivit datelor opoziţiei, „ar trebui să fie traşi la răspundere” pentru actele lor, a precizat liderul european.

De asemenea Van Rompuy a cerut ambelor părţi să înceteze acţiunile violente: „Îndemn părţile să se abţină să recurgă la violenţă”, a punctat liderul european

„Nimeni nu ar trebui să împiedice poporul ucrainean să-şi vadă visele realizate într-o bună zi. Uşa noastră va rămâne deschisă”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Preşedintele ucrainean Viktor ianukovici a purtat în cursul zilei de sâmbătă noi discuţii cu liderii opoziţiei după ce ministrul de Interne a declarat în aceeaşi zi că „tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt inutile”. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a propus sâmbătă opozantului Vitali Kliciko să devină vicepremier, transmite AFP.

Protestele din Kiev s-au extins acum în mai multe regiuni ale ţării. Aproape de România, sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi a fost ocupat de protestatari vineri, unul dintre ei lovindu-l pe preşedintele Consiliului, Mihail Găiniceru, în cap. De asemenea, la Liov, mai mulţi protestatari au ridicat baricade cu pneuri şi saci de zăpadă în faţa sediului administraţiei. Alte oraşe ocupate de manifestanţi au fost Rovno, Ternopol, Hmelniţki.

Citeşte şi:

Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa şi sudul Basarabiei?

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei?

O cronică a Insurecţiei Ucrainene

„Am urmărit aproape în permanenţă evenimentele din Kiev, începând cu 20 ianuarie. Sunt cele mai violente confruntări din istoria Ucrainei după 1991. Cum s-a putut ajunge aici? De ce Euromaidanul (titlul generic al mişcării de protest, numită după Piaţa Independenţei – Maidan Nezalejnosti – din Kiev) nu şi-a atins scopurile prin proteste paşnice?” se întreabă sociologul Dan Nicu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

UE, la un pas de a rupe relaţiile cu Ucraina

Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a avertizat un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite