Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Croaţiei spune că îl va instrui pe reprezentantul ţării sale la NATO să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţă

5
18 May 2022 19:37:32
Autor: Lizeta Oprea
Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei FOTO EPA EFE
Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei FOTO EPA EFE

Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei, a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al ţării sale la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a insistat el.

Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că în opinia sa croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt "distruşi" şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru, scrie Agerpes.

El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi "cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea", în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.

„Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este", a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie. "Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză", a subliniat Milanovic.

Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

www.brave.com
18.05.2022, 20:16:46

Mari scarbe toti astia din fosta mica URSS adica Yugoslavia ...

-8 (18 voturi)
Russians, go home
18.05.2022, 20:45:33

Pana acu 3-4 saptamani ai fost mare sovietic si tot palavrageai ca esti canadian pur sange. Peste noapte ai cotit-o si ai redevenit oltean anticomunist. Cum asa, s-au terminat Rublele si ai schimbat directia ? Ura ta sionist-stalinista impotriva Ortodoxiei si a Politicii de dreapta te tradeaza mereu.

-2 (4 voturi)
www.brave.com
18.05.2022, 21:52:55

Cred ca ori esti prost informat ori ignorant... ori both... adica orthodox ca rusii... Citeste mai mult: adev.ro/rc35zu

-9 (15 voturi)
Necula Mario
19.05.2022, 01:43:14

Mda... Cand Europenii scot Nationalismul , la inaintare , atunci aceasta , poarta numele , dupa cum vedem din articol , de : Interese Nationale... Cand Trump, cadideaza si este ales ,ca presedinte al US , promitand ca va pune pe locul intai Interesele Nationale , Ipocritii din UE , numesc asta : Nationalism periculos... Nu mai retin daca am mentionat faptul ca atat NATO , cat si UE , sunt pline de Ipocriti si cu rve... Probabil ca Suedia si Finlanda vor trebui sa stepte inca cativa ani , cand , in viitor se va schimba conducerile din Zagreb si Ankara... Sper ca Democratii americani sa nu puna in aplicare doctrina lor de partid : "America Last"...si sa puna Interesele Nationale ale Finlandei , Suediei , Croatiei si Turciei , inainte de Interesele Nationale ale US , si sa cedeze ( cum o fac de obicei) si sa vanda turcilor filo rusi tehnologia F35 , sau F16 Vipers...

-12 (12 voturi)
Necula Mario
19.05.2022, 02:00:21

erata : " ...se vor schimba..."

-12 (12 voturi)
Modifică Setările