Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Finlandei a recunoscut că Rusia îşi poate consolida prezenţa militară în Marea Baltică

2
1 May 2022 02:26:02
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sauli Niinistö a promis că îşi va exprima atitudinea faţă de problema aderării la NATO, o temă extrem de actuală în Finlanda, în acest moment, pe 12 mai.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö consideră că Rusia poate crea noi baze militare în vecinătatea ţării sale. El şi-a exprimat această părere într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul Ilta-Sanomat .

El a fost solicitat să comenteze declaraţia purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit căreia apartenenţa Finlandei şi Suediei la NATO ar avea „consecinţe semnificative”, precum şi cuvintele vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, că în acest caz „nu va exista nicio problemă în modificarea statutului non-nuclear al Mării Baltice”.

Niinistö a spus că: „Acest lucru înseamnă cu siguranţă că acum există un vid de aproape o mie de kilometri la graniţa de est fără prezenţă militară. Cu siguranţă vom vedea că Rusia poate grupa sau crea noi baze şi poate aduce noi trupe în zonă. A devenit destul de clar acest lucru. În ceea ce priveşte Marea Baltică, trebuie amintit că, pentru gândirea rusă, Kaliningradul este esenţial  şi că prezenţa în Marea Baltică poate fi întărită”.

Preşedintele finlandez a promis, de asemenea, că îşi va exprima atitudinea faţă de problema aderării la NATO pe 12 mai. Niinistö se va întâlni cu partidele parlamentare în aceeaşi zi. Potrivit ziarului Helsingin Sanomat, comitetele responsabile de raportul guvernului privind politica de securitate urmează să-şi finalizeze activitatea pe 11 mai.

O posibilă decizie cu privire la cererea Finlandei va fi luată în comun de Preşedinte şi Guvern. Prim-ministrul Sanna Marin a spus că va sesiza problema înainte ca Partidul său Social Democrat din Finlanda să ia o decizie la întâlnirea sa din 14 mai.

Niinistö nu şi-a dezvăluie poziţia cu privire la NATO în acest interviu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Necula Mario
1.05.2022, 03:20:52

Niste titluri IDIOATE , ceva de speriat , in Media de Indobitocire si Asmutire in Masa.. Adica pana acum presedintele Finlandei , a mintit , nu a recunoscut ????... Este vreo surpriza ca rusii ameninta toti vecinii ?

-12 (12 voturi)
OmTacut2
1.05.2022, 13:50:23

Mai devreme sau mai târziu se va declanșa un război nuclear.

Modifică Setările