Preşedintele francez începe lupta pentru eradicarea paradisurilor fiscale. Deutsche Welle: „Franţa adoptă legi anticorupţie care seamănă perfect cu cele din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez, Francois Hollande, promite că va lupta pentru eradicarea paradisurilor fiscale FOTO Reuters
Preşedintele francez, Francois Hollande, promite că va lupta pentru eradicarea paradisurilor fiscale FOTO Reuters

Preşedintele francez Francois Hollande vrea ca Franţa să fie „exemplară” în ceea ce priveşte transparenţa conturilor din paradisurile fiscale ale tututor demnitatorilor, mai ales după scandalul fostului ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac, care a creat multă vâlvă în Hexagon.

Hollande a declarat miercuri, într-o intervenţie de la Palatul Elysee, că doreşte „eradicarea” paradisurile fiscale „în Europa şi în lume”, forţând băncile la un exerciţiu de transparenţă privind filialele lor, scrie France Presse. Preşedintele consideră că doar prin eradicarea paradisurilor fiscale se pot păstra locurile de muncă.

„Voi fi de neînduplecat în lupta împotriva minciunii, a practicilor de evaziune fiscală. Lupta mea împotriva fraudei fiscale şi sfârşitul paradisurilor fiscale va fi contribuţia mea, ca să ofer un exemplu celorlalte ţări din Uniunea Europeană”, a dat asigurări Hollande.

„Băncile franceze vor trebui să publice anual o lista tuturor filialelor lor din întreaga lume, ţară cu ţară” şi„'vor trebui să publice natura activităţilor lor”, a mai afirmat Hollande. În acest sens, şeful de la Palatul Elysee a anunţat creearea unui „parchet financiar, cu o competenţă naţională, care poate acţiona în cazuri de corupţiei şi a marilor evaziuni fiscale”. De asemenea, Hollande a vorbit de crearea unui birou central de luptă împotriva fraudei şi a corupţiei.

Totodată, normele care reglementează averea funcţionarilor publici vor fi „revizuite integral”. O altă autoritate va controla averea şi eventualele conflicte de interese ale miniştrilor, parlamentarilor şi ale importanţilor oficiali, a adăugat mai spus preşedintele francez.

Cabinetul de la Paris a anunţat luni că va publica, înainte de 15 aprilie, declaraţiile de avere ale miniştrilor săi, în încercarea de a pune capăt unui scandal provocat de vestea că fostul ministru al bugetului, Jerome Cahuzac, avea un cont în Elveţia.

Deutsche Welle: „Franţa anunţă adoptarea unor legi anticorupţie care seamănă perfect cu cele existente în România”

„Lovită puternic de afacerea Cahuzac, Administraţia Franţei anunţă adoptarea unor legi anticorupţie care seamănă perfect cu cele existente în România”, comentează cei de la Deutsche Welle. DW amintesc că „argumentul cel mai puternic invocat la Bucureşti împotriva instituirii unei Agenţii de Integritate autonome a fost caracterul ei excepţional. Nicăieri în Europa - au semnalat şi oameni aflaţi în afara oricăror îndoieli - nu există un asemenea organism, după cum nicăieri nu există o lege a declaraţiilor de avere şi de interese atât de amănunţită. Este adevărat că legea românească este din acest punct de vedere cea mai severă şi că ea poate pune, uneori, pe cei cinstiţi în situaţii stânjenitoare”.

Macovei dorea crearea unui mecanism european de combatere a corupţiei

În 14 septembrie 2011 avuseseră loc în plenul Parlamentului European dezbaterile asupra unei Rezoluţii iniţiate de deputata Monica Macovei privitoare la ”eforturile Uniunii Europene de combatere a corupţiei”, aminteşte Deutsche Welle. Deputata europeană aleasă în România propunea crearea unui mecanism de combatere a corupţiei la nivelul întregii Uniuni. ”Am vrut şi avem pentru prima dată, spunea Monica Macovei în plenul adunării, un mecanism anticorupţie al Uniunii.(...)Avem nevoie de el pentru a ieşi din criza economică, financiară şi de încredere”. Rezoluţia care s-a bucurat de susţinerea tuturor grupurilor politice a întrunit 553 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 11 abţineri.

În stadiul actual, o rezoluţie adoptată în Parlamentul european nu reuşeşte totuşi, chiar dacă are susţinerea Comisiei, să producă cu adevărat un mecanism eficient şi aplicabil, dar crizele locale au, în schimb, această forţă de iniţiere. Mai ales ţările occidentale, ca Franţa, nu vor da prea multă atenţie acestor iniţiative venite din periferia Uniunii, dacă nu vor fi ele însele cutremurate de scandaluri şi crize de încredere. Rezoluţia Macovei a reuşit însă să anticipeze un anumit curs al lucrurilor, căutând să ofere soluţii preventive.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite