Preşedintele german afirmă că vrea să viziteze Ucraina, dar Kievul refuză: „Ştim cu toţii de relaţiile lui cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steinmeier a organizat o vizita în Ucraina, însă a fost refuzat din cauza relaţiilor cu Rusia. FOTO EPA-EFE
Steinmeier a organizat o vizita în Ucraina, însă a fost refuzat din cauza relaţiilor cu Rusia. FOTO EPA-EFE

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, care a fost blamat pentru relaţiile sale cu Rusia din ultimii ani, a afirmat marţi că a programat o vizită în Ucraina alături de alţi şefi de stat, dar a primit un refuz din partea Kievului, conform AFP.

Călătoria urma să fie făcută alături de preşedinţii Poloniei şi ai statelor baltice: „Eram pregătit să o fac, dar se pare, şi trebuie să iau act de acest lucru, că vizita nu a fost dorită de Kiev", a afirmat Steinmeier la Varşovia. 

Vizita avea drept scop „să trimită un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”. 

Bild a fost primul care a vorbit despre refuz, citând un oficial ucrainean cu cuvinte dure la adresa lui Frank- Walter Steinmeier : „Ştim cu toţii despre relaţiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia aici... Nu este binevenit la Kiev în acest moment. Vom vedea dacă se va schimba”. 

Steinmeier şi fostul cancelar conservator au fost blamaţi pentru lipsă de tărie faţă de Rusia. 

Fostul ministru de externe al Angelei Merkel a confirmat, la începutul lunii aprilie, că a făcut o „greşeală” când a încurajat construcţia gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania. 

„Sprijinul meu pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greşeală. Ne agăţam de poduri în care Rusia nu mai credea şi împotriva cărora partenerii noştri ne-au avertizat”, a spus preşedintele, conform presei germane. 

Steinmeier s-a bazat pe faptul că „Vladimir Putin nu va accepta ruinarea economică, politică şi morală a ţării sale pentru nebunia sa imperială". „Ca şi alţii, m-am înşelat", a concluzionat el. 

Gazoductul care avea scopul de a dubla capacitatea de alimentare a Germaniei cu gaz rusesc a fost întrerupt de Berlin în luna februarie. 

Social-democraţii, care se află în prezent la putere, au fost sprijinitori fermi ai unei apropieri de Moscova. 

Olaf Scholz se află sub presiunea partenerilor săi pentru a lua asupra sa un angajament faţă de Ucraina, inclusiv prin furnizarea de armament greu către Kiev. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite