Preşedintele Germaniei cere SUA să-şi reia poziţia „împotriva naţionalismului egoist”. Merkel îl critică pe Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, la împlinirea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat Statele Unite să fie „un partener respectuos” şi să respingă naţionalismul, ţintindu-l direct pe preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

Preşedintele german a amintit rolul-cheie al SUA în dărâmarea zidului care separa Germania de Est comunistă de cea de Vest capitalistă, spunând că în urechi încă îi răsună strigătul fostului preşedinte Ronald Reagan de „a doborî zidul acesta” la Brandenburg Gate.

Steinmeier a criticat politica America pe Primul plan a lui Trump şi insistenţa în a construi un zid la graniţa sudică cu Mexicul, exprimându-şi dorinţa de a o vedea redevenind partenerul transatlantic din trecut.

„Această America ca un partener capabil de respect reciproc, ca partener pentru democraţie şi libertate, care ia o poziţie împotriva naţionalismului egoist – este America pe care sper să o văd şi în viitor”, a spus preşedintele german.

Steinmeier a rostit aceste cuvinte dure la debutul festivităţilor, subliniind astfel tensiunile crescânde dintre cei doi aliaţi tradiţionali.

De la Washington, Trump a transmis un mesaj de felicitare asigurând că SUA „ va continua să colaboreze cu Germania, unul dintre cei mai preţioşi aliaţi ai noştri, pentru a întreţine focul libertăţii ca pe un far al speranţei şi oportunităţilor care să ajungă în toată lumea”.

La trei decenii însă de la căderea comunismului în Germania, pe 9 noiembrie 1989, alianţa vestică, care punea în drepturi democraţia liberală, e una divizată.

În Germania însăşi s-a creat o prăpastie odată ce extrema dreaptă proferând mesaje naţionaliste şi antiimigraţie a prins teren în fostul est comunist.

„Zidurile nu sunt vizibile, dar ele au puterea de a ne diviza; aceste ziduri ne împiedică să acţionăm împreună”, a spus preşedintele german care a cerut conaţionalilor să „demoleze aceste ziduri”.

Imagine indisponibilă

Sâmbătă, Steinmeier alături de preşedinţi ai ţărilor central-europene  - jos de la stânga la dreapta Janos Ader (Ungaria), Andrzej Duda (Polonia), Milos Zeman (Cehia) -  au aşezat flori la porţiunea de zid încă rămasă în picioare în Berlin.

Imagine indisponibilă

La rândul său, în cadrul unei ceremonii solemne la o biserică aflată „într-o zonă a morţii”, cancelarul Angela Markel, care a crescut în Germania de Est, a cerut Europei să apere democraţia şi libertatea, avertizând că acestea nu pot fi considerate câştigate odată pentru totdeauna, întrucât „trebuie să facem partea noastră” în a le apăra azi, în eforturi mereu reluate.

Pe 9 noiembrie 1989, porţile către Berlinul de Vest au fost deschise pentru prima dată de la construirea Zidului. Un an mai târziu, Germania era reunificată, anunţând prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În prezent diviziuni, reapar nu doar între est şi vest, odată ce ţări estice precum Ungaria şi Polonia sunt acuzate de Bruxelles că nu respectă statul de drept, ci şi la nivelul UE, din partea celor mai apropiaţi parteneri ai Germaniei, precum Franţa. Cu doar 2 zile înainte de comemorare, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că NATO se află „în moarte cerebrală”.

Markel a replicat pe un ton tăios că asemenea „judecăţi impetuoase” nu-şi au locul.

Contrastul faţă de festivităţile de acum cinci ani, la care au participat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa este unul izbitor: de data aceasta secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a încheiat vizita la BErlin vineri, în timp ce Macron şi-a plănuit o vizită duminică.

Dacă Macron a lansat sâmbătă pe Twitter îndemnul ca europenii să dovedească un „curaj la fel de mare şi să se ridice la înălţimea aşteptărilor” celor care au ajutat la distrugerea Zidului, Pompeo a avertizat că „nu trebuie să uităm că libertatea nu ne este garantată”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite