Preşedintele Parlamentului catalan acuză Spania de „spionaj politic”, după piratarea telefonului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roger Torrent, preşedintele paramentului regional catalan, a solicitat o anchetă completă după ce o investigaţie comună Le Guardian-El Pais a scos la iveală un presupus act de spionaj asupra telefonului său printr-o aplicaţie-spion israeliană.

El a apreciat că este o dovadă a „spionajului politic împotriva rivalilor”. Torrent a fost avertizat anul trecut de către analiştii WhatsApp că telefonul său a devenit ţinta unui act de spionaj prin intermediul Pegasus, o aplicaţie spion israeliană. Producătorii aplicaţiei spun că aceasta este vândută guvernelor pentru urmărirea criminalilor şi teroriştilor.

„Pentru prima dată avem confirmarea concretă a ceea ce cu toţii ştiam demult şi am tot denunţat în acest timp. Ştiam de existenţa unor practici ilegale îndreptate împotriva cauzei noastre a independenţei. Acum avem dovezi ceva mai solide”, a spus el.

Experţii au fost de părere că este vorba de „un posibil caz de spionaj politic” prin exploatarea vulnerabilităţilor WhatsApp.  Atacurile au avut loc pe o perioadă de două săptămâni, între aprilie şi mai 2019: 1.400 de utilizatori au fost vizaţi de aplicaţa spion dezvoltată de compania israeliană NSO Group. Peste 100 de persoane din societatea civilă, între care jurnalişti indieni, activişti ai drepturilor omului din Maroc, oficiali guvernamentali şi diplomaţi au fost afectate.

WhatApp a dat în judecată firma israleinaă care susţine că  vinde aplicaţia doar guvernelor în scopul urmăririi teroriştilor şi altor infractori şi că nu are cunoştinţă de modul în care aceşti clienţi folosesc software-ul.

Biroul premierului socialist Pedro Sánchez a negat acuzaţiile de spionaj, spunând că guvernul nu a fost la curent cu faptul că Torrent şi alţi politiceni catalani „au fost subiecţii unui atac prin telefoanele lor mobile.

„În Spania, orice intervenţie privind un telefon mobil e făcută legal”, a transmis purtătoare de cuvânt a guvernului.

Regiunea semi-autonomă Catalonia a încercat să-şi declare independenţa faţă de Spania în 2017, dar Spania a răspuns suspendându-i autonomia timp de şapte luni.

În 2018, naţionaliştii catalani au recăpătat controlul asupra regiunii.

Anul trecut, 9 politicieni şi activişti catalani au fost condamnaţi de Curtea Supremă spaniolă la pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite