Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Parlamentului European: Încă sper la o soluţie non-militară pentru Siria

0
30 Aug 2013 13:45:18
Autor: Diana Rusu
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, crede încă într-o rezolvare paşnică, pe cale politico-diplomatică în care UE să joace un rol de mediator, a conflictului din Siria, conform unui interviu acordat publicaţiei Vocea Rusiei.

Preşedintele Parlamentului European este convins că se poate încă opta pentru o soluţie diplomatică în cazul situaţiei din Siria. Cred că membrii UE pot lucra împreună pentru a găsi o soluţie unanimă în privinţa Siriei. Înainte de toate, statele trebuie să se ghideze după acţiunile şi deciziile Consiliului de Securitate a ONU. În primul rând trebuie să aşteptăm rezultatele investigaţiei experţilor ONU asupra unui posibil atac cu arme chimice. Apoi, ONU trebuie să convoace Consiliul de Securitate pentru a dezbate soluţiile, rezultatele anchetei şi pe baza acestor discuţii trebuie trasate direcţiile de acţiune. Din punctul meu de vedere, este cel mai corect mod în care putem găsi o soluţie comună asupra problemei siriene.“

Schulz declarase anterior pentru Radio Germany, că summitul G20 de la St. Petersburg din septembrie, poate fi o oportunitate bună de a discuta detaliile crizei din Siria şi poate chiar o şansă ca Rusia şi SUA să îşi reia dialogul, după ce relaţiile dintre cele două mari puteri s-au răcit, în urma scandalului Edwards Snowden.

 „Sper ca summitul din Rusia să devină momentul în care Rusia şi Statele Unite îşi reiau discuţiile, pentru că avem mare nevoie ca un dialog între ele să existe“, a afirmat Schulz. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, preşedintele PE consideră că agenţiile UE şi SUA trebuie să îşi coordoneze acţiunile în cazul în care se dovedeşte că regimul Assad a folosit arme chimice împotriva poporului său. „Summitul de la St. Petersburg va fi o oportunitate de a discuta acest lucru“, a conchis Schulz.

Întrebat despre afirmaţiile recente ale unor lideri vestici care susţineau posibilitatea unei intervenţii militare în Siria, înainte să obţină rezultatele anchetei ONU, Martin Schulz a declarat că „este greu de spus ce vor face, dar luând în considerare dezbaterile recente din parlamentul britanic şi declaraţiile preşedintelui Obama, cred că apelul Secretarului General al ONU la reţinere va fi urmat. Repet, să aşteptăm rezultatele şi după vom vedea ce este de făcut“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii