Preşedintele sârb nu pare deranjat că spionajul rus îşi face de cap în Serbia. Spune că incidentul nu va afecta relaţiile dintre Belgrad şi Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său sârb, Aleksandr Vucici
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său sârb, Aleksandr Vucici

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučici, susţine că serviciile sârbe sunt la curent cu legăturile dintre „serviciile ruse de informatii şi membrii structurilor militare din Serbia”. În acelaşi timp, Vučici a menţionat că incidentul nu va afecta relaţiile ţării cu Rusia.

În luarea sa de cuvânt după întrunirea Consiliului de Securitate Naţională, Aleksandar Vučici a declarat că înregistrarea video, difuzată în presa sârbă, care ar surprinde momentul în care un ofiţer rus al serviciilor secrete transmite bani unui presupus funcţionar de rang înalt din Serbia, a fost realizată la sfârşitul lunii decembrie 2018, iar serviciile de informaţii sârbe erau la curent cu aceasta. 

Aleksandar Vučici a confirmat că unul dintre bărbaţii din imagini este ofiţer al Serviciului de Informaţii al armatei ruse (GRU), Gheorghi Kleban, fost adjunct al ataşatului militar rus în Serbia. Cel de-al doilea bărbat este un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt „Z.K.”, a anunţat preşedintele sârb. El a adăugat că respectiva întâlnire nu a fost singurul contact al ofiţerului rus cu surse sârbe şi că serviciile speciale de la Belgrad au documentat şi alte zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu surse conspirative, în cadrul a trei dintre care acesta a înmânat bani, a spus preşedintele. Aleksandar Vučici a subliniat însă că ţara nu îşi va schimba politica faţă de Kremlin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a numit cele întâmplate drept o provocare ce are loc înaintea apropiatei reuniuni a liderilor celor două ţări. „Ne-am obişnuit cu faptul că în ajunul întâlnirilor la cel mai înalt nivel, cu o săptămână sau chiar numai câteva zile înainte, apar câteva subiecte cât se poate de interesante, prezentate ca ceva senzaţional”, a declarat reprezentanta Ministerului rus de Externe. Cei doi preşedinţi, Aleksandar Vučici şi Vladimir Putin, au programată o întrevedere la Soci, pe 4 decembrie. Vučici a confirmat că nu va anula călătoria din cauza „scandalului spionilor”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat, răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre filmuleţul în cauză că „relaţiile dintre Rusia şi Serbia au un caracter foarte special - ca între parteneri şi aliaţi sau fraţi – astfel încât nimic nu le poate afecta”. Potrivit lui Peskov, Kremlinul „nu ştie deocamdată ce e cu acest incident şi abia urmează să se lămurească”.

Serbia şi-a depus candidatura pentru aderarea la UE, dar rămâne în acelaşi timp un aliat strâns al Moscovei. Belgradul a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru acţiunile acesteia în Ucraina. Kremlinul, la rândul său, sprijină Serbia în refuzul de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Sârbii acuză Bulgaria că se află în spatele scandalului de spionaj cu Rusia

Deputatul sârb Milovan Dretzun, preşedintele comisiei parlamentare pentru Kosovo şi membru al partidului Progresist Sârb de guvernământ, a declarat că spionii din Bulgaria au pus la cale scandalul din jurul înregistrării video a unei întâlniri între un spion rus şi un responsabil al serviciului de informatii de la Belgrad, relateaza Euractiv.

Potrivit lui Dretzun, în Serbia sunt activi numeroşi spioni bulgari, iar videoclipul a fost mediatizat pentru a deteriora relaţiile ruso-sârbe.

„Bulgaria şi Croaţia au un centru de spionaj la Skopie”, a declarat deputatul, care este în legături strânse cu preşedintele sârb Vučici.

La rândul sau, Ministerul rus de Externe a declarat că publicarea înregistrării transmiterii de bani către un oficial sârb de la un militar rus este o provocare înainte de întâlnirea cu Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite