Europa

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Serbiei: „Sunt foarte îngrijorat. Mi-e teamă chiar pentru viitor“. În Consiliul de Securitate, Serbia şi Kosovo îşi apără poziţiile

8
18 Dec 2018 07:45:57
Autor: Daniela Serb
Consiliul de securitate al ONU caută soluţii la conflictul care stă să izbucnească între Kosovo şi Serbia
Consiliul de securitate al ONU caută soluţii la conflictul care stă să izbucnească între Kosovo şi Serbia

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi al Kosovo, Hashim Thaci, şi-au apărat luni poziţiile în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate. Reuniunea este urmarea deciziei  autorităţilor de la Pristina de a se dota cu o armată, potrivit AFP.

„Sunt foarte îngrijorat. Mi-e teamă chiar pentru viitor, nu doar pentru poporul meu, ţara mea Serbia, ci şi pentru întreaga regiune“, a declarat preşedintele sârb, preluat de agerpres.ro.  Serbia, care a solicitat această reuniune cu sprijinul Rusiei, a reclamat un angajament sporit al ONU în dialogul iniţiat în 2012 de cele două părţi sub egida UE.

Pe de altă parte, preşedintele kosovar a promis că „armata Kosovo va contribui la stabilitatea regiunii, ea nu va fi niciodată o ameninţare“. „Suntem pregătiţi pentru dialog“, a mai spus acesta şi „dacă nu vom profita de acest moment istoric, toate părţile vor avea de suferit“.
Denunţând “o încălcare de cea mai mare gravitate a Rezoluţiei 1244“ din 1999 privind forţele de securitate autorizate în Kosovo, Rusia a agitat ameninţarea unei „situaţii care riscă să explodeze în orice moment“. „Dacă vor pătrunde unităţi în zone sârbe, Belgradul le va apăra“, a avertizat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în timp ce SUA şi-au reafirmat sprijinul lor pentru transformarea forţelor de securitate kosovare în trupe care să reprezinte toate comunităţile din regiune. China a cerut celor două părţi să se abţină de la orice retorică alimentând tensiunile.

Armata Kosovo numără în acest moment circa 5.000 de militari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

ionescu. ionescu
18.12.2018, 11:07:05

Forta nevazuta a Kremlinui il sprijina pe presedintele Serbiei sa faca declaratii necugetate !

-4 (4 voturi)
Avocatul Diavolului
18.12.2018, 12:23:36

Kremlinul sprijina cea ce istoric este corect; Kosovo este Serbia shi nu gashka latrailor din spatele dulaului.

+3 (3 voturi)
Namalas Salaman
18.12.2018, 13:21:24

Din păcate, drepturile istorice au fost surmontate de dreptul demografic. Kosovo a devenit musulmană prin demografie. Și SUA s-au grăbit să pecetluiască acest principiu de drept internațional, care derivă din așa numitul drept al ”autodeterminarii popoarelor”, uitând, zic eu, că statele americane din Sud, în curând, vor fi predominant mexicane (din punct de vedere etnic). Și atunci să te ții distracție, când mexicanii din California sau Arizona vor cere independență. Nu vreau să par paranoic, dar, o dată cu apariția armatei kosovare, avem în Europa trei armate naționale predominant musulmane: Albania, Bosnia și acum Kosovo. DIn 2050 vor urma două din cele mai importante state europene, Anglia și Franța, a căror populație va fi predominant musulmană, conform previziunilor sociologice. Și toate astea într-o Europă care se vrea neapărat necreștină și atee. Distrugându-și identitatea, distrugând creștinismul, Europa își demantelează liniile de apărare, care, suprapusă peste actuala politică de încurajare a imigrației, va duce la dispariția ei. Îmi vine greu să cred că cineva, acolo sus, care nu ne iubește, nu s-a gândit la toate aceste aspecte.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
18.12.2018, 13:13:33

Sper ca Serbia sa nu cedeze. Ar fi un scuipat pe obrazul miilor de civili sarbi ucisi dupa razboi de maimutzele kosovare, ar face uitate manastirile si bisericile ortodoxe incendiate de aceste creaturi, ar insemna ca nu mai au demnitate si onoare ... p.s pentru slugile care au misiunea sa tina partea coloniei americane: Ati uitat ca Serbia a fost prima tara care ne-a ajutat la Revolutie ? Au trimis ajutoare cand se mai tragea pe starzi, au difuzat filmari de la Timisoara cand Ceausescu mai conducea, au fost singurii vecini care ne-au tratat fara dusmanie ... Si Romania le-a multumit ... punand la dispozitie aeroporturile avioanelor NATO

+1 (1 vot)
Coco
18.12.2018, 18:51:49

"punand la dispozitie aeroporturile avioanelor NATO'' Sa nu ne mai punem atata cenusa pe cap. Cu romanii din Timoc duc aceeasi politica de deznationalizare precum ucrainienii in Bucovina de Nord si Maramures. Ne-au facut si ei destule rautati cu toate ca dintre vecini au fost mai aproape de noi dar cu infiintarea unei armate kosovare au dreptate sa se ingrijoreze asupra provocarilor.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările