Preşedinţia slovenă a UE, considerată „moartă” din punct de vedere politic: Premierul Janez Jansa este indicat drept principalul vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sloven Janez Jansa FOTO EPA-EFE
Premierul sloven Janez Jansa FOTO EPA-EFE

Premierul Janez Janša afectează prin mesajele sale controversate pe Twitter reputaţia Sloveniei şi credibilitatea sa la preşedinţia rotativă a UE, comentează ziarul sloven Delo.

Potrivit cotidianului Delo, preşedinţia UE asigurată de Slovenia este „moartă din punct de vedere politic”.

Ziarul îl face vinovat de acest lucru pe premierul Janez Janša, care caută mereu să intre în clinciuri cu Bruxellesul, de multe ori chiar exagerând situaţii.

Delo consideră că Janša a pătat imaginea Sloveniei prin seria de mesaje critice publicată săptămâna trecută la adresa unei delegaţii a Parlamentului European.

Janez Janša este prezentat ca un imitator al omologul său ungar Viktor Orban, care recurge la critici la adresa UE şi se lansează pe plan intern în lupte pe subiecte artificiale dar cu potenţial impact favorabil pe plan electoral.

Preşedinţia slovenă a UE este „moartă din punct de vedere politic”, întrucât Janša nu mai poate avansa niciun dosar, conchide Delo, cerându-le preşedintelui Borut Pahor şi celorlalţi lideri politici de la Ljubljana să găsească un răspuns la întrebarea „ce urmează de-acum încolo”.

Janez Janša, un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, este supranumit „Mareşalul Twitto” pentru felul în care foloseşte reţelele de socializare. Premierul sloven s-a lansat săptămâna trecută în formularea unor noi critici la adresa UE.

Jansa s-a împotrivit unei vizite la Ljubljana a unei delegaţii a Parlamentului European, calificându-i pe membrii acesteia drept „marionete ale lui Soros”.

Multimiliardarul George Soros, 91 de ani, a fost ridicat la rang de inamic iniţial de către un fost bursier de-al său, premierul ungar Viktor Orban, apoi de către o multitudine de personaje politice înclinate spre autoritarism.

Comisia Europeană i-a cerut vineri lui Janša să nu mai folosească Twitterul pentru atacuri personale.

„Reţelele de socializare trebuie să fie un spaţiu de dezbatere constructivă şi respectuoasă, nu pentru atacuri personale”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Şeful Parlamentului European, David Sassoli, i-a transmis lui Janša să „înceteze provocările” la adresa europarlamentarilor, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la „respect reciproc între instituţii” şi între liderii statelor membre.

După postarea pe Twitter despre cele „13 marionete ale lui Soros din Parlamentul European”, Janez Janša a fost contrat de premierul olandez Mark Rutte.

„Un tweet de prost gust al lui Janez Jansa despre europarlamentari pe care îl condamn în termenii cei mai fermi. Guvernul tocmai i-a transmis acest sentiment şi ambasadorului sloven la Haga”, a scris pe Twitter Mark Rutte.

Premierul sloven i-a dat replica omologului său olandez: „Ei bine, Mark, nu-ţi pierde timpul cu ambasadorii şi cu libertatea presei în Slovenia. Protejează-ţi jurnaliştii să nu fie ucişi pe străzi”. Janša s-a referit la uciderea jurnalistului de investigaţie Peter R. de Vries, împuşcat în această vară pe o stradă din Amsterdam.

Eurodeputata Sophie in’t Veld, cea care a condus delegaţia trimisă de Parlamentul European la Ljubljana, a apreciat vineri că instituţiile slovene sunt funcţionale, dar că există şi motive de îngrijorare, printre care îngheţarea fondurilor pentru agenţia naţională de presă STA, întârzierea delegării procurilor ceruţi de Parchetul European, recent înfiinţat, şi tonul aprins al dezbaterii publice.

La fel ca Orban, Janša se dedă unor conflicte cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

Slovenia deţine din 1 iulie pentru a doua oară preşedinţia rotativă a UE. La 1 ianuarie 2022, preşedinţia rotativă a UE va fi preluată de Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite