Europa

articolul anterior articolul urmator

Preţul turbulenţelor de pe pieţele financiare: 22 de miliarde de euro cheltuite de Banca Centrală Europeană

0
15 Aug 2011 20:20:03
Autor: Bianca Toma
Jean-Claude Trichet, președintele BCE, a dat de înţeles că dobânda‑cheie va fi majorată
Jean-Claude Trichet, președintele BCE, a dat de înţeles că dobânda‑cheie va fi majorată

Banca Centrală Europeană (BCE) a cheltuit, în ultima săptămână, 22 de miliarde de euro - o sumă record- cumpărând obligaţiuni în efortul de a calma pieţele financiare care au speculat problemele Spaniei şi Italiei.

Este cea mai mare sumă cheltuită de BCE de la începutul programului de cumpărare de obligaţiuni depăşind intervenţia pentru răscumpărarea datoriei Greciei ca a fost de 16,5 miliarde de euro, scrie The Guardian.

BCE va încerca în această săptămână să absoarbă cantitatea echivalentă de lichiditate din sistemul financiar din zona euro pentru a "steriliza" orice impact inflaţiei.

Unii analişti, consultaţi de Financial Times, sunt însă îngrijoraţi însă de dimensiunea pieţei de obligaţiuni a Italia şi Spania - un total estimat la 2.100 miliarde de euro - BCE putând avea dificultăţi.

În săptămânile următoare, BCE va dori să menţină presiunea asupra guvernelor din zona euro pentru a da încredere în zona euro - inclusiv prin acordarea competenţei Fondului European de Stabilitate Financiară de acţiona pe piaţa obligaţiunilor.

Bilanţul vine cu câteva ore înainte de întâlnirea liderilor Franţei şi Germaniei de la care se aşteaptă o poziţie legată de piaţa de euro-obligaţiuni văzută ca o soluţie cheie în criza datoriilor.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările