Prima medalie olimpică pentru o kosovară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majlinda Kelmendi e o sportivă medaliată cu aur la JO de la Rio. Despre ea presa internaţională a vorbit mai mult decât despre alţi campioni olimpici. Nu fiindcă e judoka, ci întrucât a reprezentat Kosovo. Comitetul Internaţional Olimpic i-a acceptat pe kosovari ca membri la sfârşitul lui 2014. Asta a stârnit, cum era de aşteptat, nemulţumirea sârbilor.

Considerând că decizia CIO e una „motivată politic”, federaţiile sportive de la Belgrad le-au interzis concurenţilor sârbi să urce pe podium, dacă ar fi să stea lângă un kosovar. N-a fost cazul în competiţia de judo câştigată de Kelmendi, fiindcă Serbia n-a avut vreo sportivă calificată. În finală, kosovara a învins o italiancă.

„Primul aur olimpic pentru Kosovo”, a scris pe twitter Isa Mustafa, şeful executivului de la Priştina. N-a fost singurul care s-a bucurat. Şi la Tirana a fost sărbătoare. Adevărul e că, acum patru ani, Kelmendi concurase pentru Albania, dar fără a lua o medalie. Ca să justifice participarea sub două steaguri, judoka a folosit o explicaţie etnică: „noi şi albanezii suntem un singur popor, aşa că mi-am reprezentat mereu poporul”, a zis ea. Dacă vedeai străzile din Kosovo după ce Albania a bătut România la Euro 2016, puteai înţelege foarte bine ce zice Majlinda Kelmendi.

Dar Balcanii înseamnă şi umor, nu doar înverşunare politică. Conform Balkan Insight, o pagină facebook creată de un sârb, după prima victorie kosovară la Olimpiadă, imagina o ceremonie de felicitare organizată la... Belgrad. Un comentator cerea, de pildă, ca promisiunea făcută de guvernul lui Alexandr Vucic – de a premia câştigătorii de medalii de la Rio cu 45 de mii de euro – să fie ţinută şi-n cazul Majlindei Kelmendi, de vreme ce Constituţia Serbiei consideră Kosovo o parte a ţării.

Nu e un umor care să fi fost gustat şi de autorităţile sârbeşti. În general vorbind, deşi Belgrad şi Priştina sunt, de vreo cinci ani încoace, angajate într-un dialog menit să le „normalizeze relaţiile”, orice decizie care vizează recunoaşterea Kosovo ca membru într-un for internaţional creează iritare în Serbia. Când vine vorba despre sport, nervozitatea sporeşte, fiindcă publicitatea evenimentelor este, în acest caz, enormă. Sârbii au fost, de pildă, foarte mâhniţi în mai a.c., deoarece UEFA şi FIFA au hotărât să primească echipa Kosovo în competiţiile fotbalistice oficiale. Mesajul de la Belgrad a fost că o asemenea decizie va încuraja orice regiune care caută autonomie să ceară şi ea afilierea. Deocamdată, singurul lucru cert este că, în viitoarele calificări pentru europene, vom putea vedea un meci Kosovo-Gibraltar. Da, şi stânca are echipă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite