Prima reacţie a europenilor după atacul iranienilor asupra bazelor americane din Irak. Ce a transmis MAE român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a descris atacul de răzbunare al Iranului asupra a două baze din Irak unde staţionează militari americani drept "un alt exemplu de escaladare şi amplificare a confruntării", scrie AFP. Ministerul Român de Externe a transmis că „atacul Iranului de azi poate deteriora grav situaţia din zonă“.

Nu este în interesul nimănui ca violenţele să escaladeze, a spus Borrell miercuri la Bruxelles, adăugând că miniştrii de externe ai ţărilor din UE se vor reuni vineri într-o şedinţă specială, pentru a discuta despre ce ar trebui făcut la nivel internaţional pentru a stabiliza situaţia din regiune.

Josep Borrell l-a invitat de asemenea pe ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, care a calificat atacurile cu rachetă drept ''autoapărare legitimă''. ''Acţiunea noastră a reprezentat o autoapărare legitimă şi Statele Unite ar trebui să evite să o evalueze pornind de la nişte iluzii'', a insistat şeful diplomaţiei de la Teheran.

Reuniunea va începe vineri de la ora 14:00 (13:00 GMT), într-un context în care UE încearcă să aplaneze tensiunile după moartea generalului iranian Soleimani.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că ''regretă profund'' ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului. 

Acordul asupra programului nuclear al Iranului, care pare să se afle pe marginea colapsului, este astăzi mai important ca oricând, a subliniat Borrell.

   Această luare de poziţie a şefului diplomaţiei europene indică o nouă falie între administraţia Trump şi UE pe subiectul crizei din Orientul Mijlociu, susţin analtii. 

Ministerul Român de Externe: Atacul Iranului de azi poate deteriora grav situaţia din zonă 

Atacul Iranului cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak "ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune", arată un mesaj de pe pagina de Twitter a Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit diplomaţiei române, "atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor militare americane din Irak nu contribuie sub nicio formă la dezamorsarea tensiunilor şi ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune. România repetă apelul său ferm la reducerea tensiunii".

Iranul a lansat miercuri rachete împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, utilizate de armata americană, ca represalii după atacul cu dronă american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, săptămâna trecută, la Bagdad.

Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului "fără a face victime printre forţele irakiene", după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani.

,

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite