Europa

articolul anterior articolul urmator

Primarul Londrei cere interzicerea timp de doi ani a accesului imigranţilor din UE la beneficii sociale

5
7 Jan 2014 18:38:37
Autor: Viorica Marin
Boris Johnson, primarul Londrei
Boris Johnson, primarul Londrei

Primarul Londrei Boris Johnson a îndemnat marţi la interzicerea totală, pentru o perioadă de doi ani, a accesului imigranţilor din state membre "noi" ale Uniunii Europene (UE), ca România şi Bulgaria, la servicii sociale, potrivit „London Evening Standard“.

otrivit publicaţiei, primarul capitalei britanice şi-a exprimat totodată susţinerea faţă de intenţia premierului David Cameron de a renegocia "puterile" Marii Britanii, astfel încât ţara să poată să nu mai plătească milioane de lire sterline, ca ajutoare pentru copii, unor copii care trăiesc în alte ţări.

În cadrul unei emisiuni la postul de radio LBC 97.3, Johnson a declarat că, în pofida faptului că a susţinut imigraţia, are în continuare o "problemă" cu libertatea de mişcare a muncitorilor în interiorul UE extinse.

"Pentru mine reprezintă o îngrijorare reală, deoarece atunci când ne-am alăturat Pieţei Comune, în 1973, şi am organizat un referendum, în 1975, am aderat la un grup mult, mult mai mic de state, care erau mult, mult mai apropiate în contextul lor economic decât marea masă (din prezent) - 500 de milioane de persoane, 27 de ţări -, în care te confrunţi cu divergenţe uriaşe în privinţa sistemului ajutoarelor şi aşa mai departe", a declarat el.

"De ce trebuie ca plătitorii britanici de taxe să plătească ajutoare pentru copiii unor persoane care poate că munceasc în Marea Britanie, dar ai căror copii trăiesc în Polonia", a continuat Johnson.

Liderul partidului xenofob şi antieuropean UKIP Nigel Farage a declarat că este necesar ca imigraţia să fie redusă, dacă afectează nivelul de trai al britanicilor.

Farage a respins, în cursul unei emisiuni BBC Radio 4, argumentul potrivit căruia imigraţia este justificată în vederea stimulării venitului naţional. "Dacă mă întrebi «Vrei ca în următorii zece ani să vezi încă cinci milioane de persoane în Marea Britanie? Dacă se întâmplă acest lucru vom fi toţi mai bogaţi», îţi voi răspunde "De fapt, ştii ce? Aş prefera să nu ne îmbogăţim un pic, aş prefera să avem comunităţi care să se simtă mai unite, aş prefera să avem o situaţie în care tineri şomeri britanici au o şansă realistă să aibe un loc de muncă", a declarat el.

Potrivit unui sondaj publicat marţi, trei sferturi dintre britanici vor o diminuare a imigraţiei, în pofida faptului că 54% dintre respondenţi consideră imigraţia benefică pentru economie.

Publicaţia scrie că, într-un documentar BBC care urmează să fie difuzat marţi seara, fostul ministru britanic de Interne Jack Straw recunoaşte că Partidul Laburist a greşit prin faptul că nu a impus limite noilor imigranţi UE. "Am greşit şi regret profund acest lucru", afirmă fostul ministru. "Regret deoarece acest lucru subminează încrederea în Guvern, în cazul unei asemenea greşeli".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

654815544566
7.01.2014, 19:01:18

Sper ca masura asta sa se aplice si in romania .... Ohoo ce frumos ar fi sa nu mai vezi parazitii la cozi cand se da moca furaje. Sa incerce si ei munca sa vada cum e sa muncesti pentru mancare.

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
7.01.2014, 19:30:25

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Draghis
7.01.2014, 20:42:26

puneti mana la munca lichelelor !

0 (2 voturi)
Taunul 77
7.01.2014, 20:46:27

Foarte bine britanicilor, nu le dati nimic la pomanagii. Sa se intoarca la kilul de faina, micii si berea din campaniile electorale ale baronilor romanasi!

0 (2 voturi)
Carmen Florea
7.01.2014, 21:02:14

Lacustele au devalizat bugetele europene,lumea e disperata,au muncit o viata pt copii si nepoti ca azi sa pape hoarde de discriminati,care nu se dau la munca o viata. Auzi ca in Romania in 2012 s-au dat ajutoare de 6 milioane euro de moca numai sa voteze cloaca de infractori ajunsi la troaca. Muncesc prostii cu 1000 lei salariu ca sa tina in spate tot felul de lighioane,care voteaza penali,puscariasi,interlopi,mafioti.

0 (2 voturi)
Modifică Setările