Primarul Budapestei dă nume noi străzilor din jurul viitoarei universităţi chineze, în semn de protest faţă de proiectul premierului Orban VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă faţă de planurile de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta
Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă faţă de planurile de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta

Bulevardul „Dalai Lama”, „Strada martirilor uiguri” sau „Drumul Hongkong liber” – iată doar câteva dintre numele cu care au fost rebotezate arterele din jurul terenului pe care se va construi viitoarea universitate chineză de la Budapesta. Iniţiativa aparţine primarului ecologist al capitalei Ungariei, un adversar al premierul Viktor Orban.

Viktor Orban îşi face prieteni mai degrabă la Est şi, de preferinţă, lideri autoritari. Astfel, după ce a legat relaţii strânse cu rusul Vladimir Putin şi cu turcul Recep Erdogan, premierul maghiar priveşte acum şi mai departe, spre China. De acolo şi-a comandat mai multe milioane de doze de vaccin anti-Covid Sinopharm, cu chinezii vrea să construiască o line de calea ferată în cadrul proiectului faraonic „noul drum al mătăsii” şi cu chinezii speră Orban să ridice nivelul învăţământului din Ungaria.

In acest sens, guvernul de la Budapesta vrea să construiască, în următorii trei ani, pe un teren de 130 de hectare aflat pe malul Dunării, cea mai mare universitate chineză din Europa. Botezată „Fudan Hungary University”, instituţia va avea 6.000 de studenţi şi 500 de profesoti şi va fi rataşată universităţii Fudan din Shanghai. Viktor Orban şi guvernul său susţin că acest lucru va fi un atuu, Budapesta va deveni un pol de atracţie internaţional pe motiv că Fudan face parte din primele 100 de universităţi din lume.

Proiectul este însă departe de a fi unanim apreciat. Opoziţia denunţă faptul că Ungaria nu are nimic de câştigat, ba dimpotrivă. Statul ungar va finanţa majoritatea proiectului. Mai întâi, dând cadou chinezilor un teren care valorează aur acolo unde este plasat. Apoi, pentru a finanţa proiectul, Bupadesta a împrumutat banii – aproape 1,5 miliarde de euro – de la China, bani ce vor trebui rambursaţi. In fine, şantierul va fi ridicat de muncitori chinezi şi cu materiale aduse din China.

Ca să protesteze – mai mult simbolic – contra acestui proiect, primarul de Budapesta, ecologistul Gergely Karacsony a decis să reboteze străzile din jurul viitoarei univesităţi. Astfel au apărut „Bulevardul Dalai Lama”, „Strada martirilor uiguri” şi „Drumul Hongkong liber”. Probabil principalul contracandidat al lui Orban la legislativele de anul viitor, Karacsony vrea să facă din acest proiect de campus universitar chinez un adevărat cal de bătaie. In opinia lui, acel teren promis de Orban chinezilor s-ar potrivi mult mai bine unor reşedinţe universitare pentru studenţi maghiari.

Problema este că primarul Budapestei – şi în general, opoziţia – nu are mijloacele ca să se opună acestui proiect, chiar dacă opinia publică este majoritar ostilă universităţii chineze. El nu poate decât protesta – ceea ce a făcut şi va mai face sâmbătă – şi poate lua iniţiative simbolice, precum aceea de a redenumi anumite străzi. Lucru care deatfel nu a fost deloc apreciat de Orban care a descris operaţiunea drept „o provocare” şi, mai ales, la Beijing, unde autorităţile comuniste au deplâns „agitaţia mediatică orchestrată de nişte politicieni maghiari şi destinată să pună beţe în roatele cooperării sino-ungare”.

Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă faţă de  planurile de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta, relatează Reuters. Circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest, potrivit AFP.

„Nu sunt de acord cu întărirea relaţiei de tip feudal a ţării noastre cu China”, a declarat un student care s-a prezentat doar ca Patrik, adăugând că fondurile ar trebui folosite mai bine la „îmbunătăţirea universităţilor ungare în loc să construim una chineză”.

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta unde se prevedea anterior construirea unui cămin pentru studenţii unguri.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”. Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior, precum şi să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente interne difuzate pe un site de internet, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.

Tamas Schanda, secretar de stat în Ministerul inovaţiei şi tehnologiei, a declarat într-o conferinţă de presă sâmbătă că protestele împotriva campusului sunt „lipsite de sens” în acest moment şi a denunţat „isteria politică” bazată pe zvonuri nefondate şi informaţii din presă, a consemnat MTI.

Responsabilul citat a precizat că nu au fost luate deocamdată decizii privind finanţarea sau implementarea proiectului, acestea fiind aşteptate probabil abia în a doua jumătate a anului 2022, când vor fi finalizate planurile cu privire la campus.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite