„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

Guvernul de la Kiev a ezitat, la sfârşitul săptămânii trecute, să răspundă cu aceeaşi monedă atacurilor sângeroase care au lovit Sloviansk, Doneţk, Luhansk sau Kramatorsk. Precauţi, liderii de la Kiev au încercat astfel să ocolească un conflict deschis, care i-ar fi oferit lui Vladimir Putin un motiv să invadeze Ucraina.

Secretarul de stat american, John Kerry, a discutat, însă, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că atacurile din Ucraina ar fi fost „orchestrate şi sincronizate“, la fel ca şi cele care au precedat anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

„Militanţii erau echipaţi cu arme ruseşti şi purtau aceleaşi uniforme ca acelea purtate de forţele ruseşti care au invadat Crimeea“, a declarat Kerry, potrivit unui comunicat transmis de către Departamentul de Stat american.

Acţiunile ruşilor în zonă nu sunt, însă, unele transparente, iar originea conflictelor rămâne adesea învăluită în mister.

Potrivit publicaţiei online „The Daily Beast“, site-ul „Primăvara rusă“ îi învaţă, pe aşa-zişii turişti, să îşi părăsească ţara pentru „gloria Rusiei“ şi le predă, de asemenea, un set de reguli pe care orice turist rus care doreşte să „pună mâna pe teritoriul Ucrainei“.

„De la debutul evenimentelor din Crimeea, din 2 martie şi până acum, Ucraina a refuzat să primească între graniţele sale mai bine de 10.000 de ruşi, iar numărul acestora creşte în fiecare zi“, se arată pe site şi se precizează că „situaţia este creată în mod artificial, pentru a reduce numărul celor care ar putea fi implicaţi în conflict, de partea ucrainienilor vorbitori de limba rusă“.

Totodată, creatorii site-ului au elaborat o serie de reguli şi avertismente pentru orice „turist“ rus care doreşte să păşească pe teritoriul Ucrainei:

  • Paznicii de la graniţele cu Ucraina sunt loiali Kievului, care le-a dat ordin să refuse, sub orice pretext,  intrarea în ţară a tuturor deţinătorilor de paşapoarte ruseşti
  • „Chiar dacă ai doar un tricou cu imprimeu de camuflaj, un spray cu piper sau un cuţit, ai putea fi deportat în Rusia. Aşadar, dacă ai nevoie de aceste obiecte, le poţi achiziţiona din magazinele ucrainene : preţurile nu sunt mai mari decât în Rusia“
  • „Vă sfătuim să nu publicaţi mesaje de propagandă împotriva Ucrainei pe reţelele de socializare“
  • „Amintiţi-vă că telefoanele voastre pot stoca fotografii nedorite, precum cele de la evenimente militare patriotice la care aţi participat. Nu salvaţi mesaje precum : «Am plecat pe front. Slavă Rusiei!»“

Potrivit aceleiaşi surse, printre motivele invocate frecvent în cazul ruşilor care li se refuză intrarea în Ucraina se numără şi: lipsa sumei minime, de 600 de dolari, necesară pentru întreţinere, dar şi incapacitatea de a confirma obiectivul vizitei în Ucraina sau destinaţia precisă.

Citeşte şi:

Afaceri cu inamicul. Cine împiedică „pedepsirea“ Rusiei

La nivel verbal, comunitatea internaţională a condamnat acţiunile Rusiei de destabilizare a Ucrainei, implicit anexarea peninsulei Crimeea în luna martie. Reacţia a fost una unanimă, însă necesitatea de a oferi un răspuns pe măsură Kremlinului prin impunerea unor sancţiuni economice a generat o serie de dezbateri atât în Europa, cât şi peste Ocean.

Washingtonul a adoptat sancţiuni împotriva unor lideri din Crimeea

Statele Unite ale Americii au introdus, vineri, sancţiuni împotriva a şapte lideri şi a unui grup petrolier din Crimeea, suspectaţi că ar ameninţa „pacea şi stabilitatea Ucrainei”, a anunţat Departamentul Trezoreriei americane într-un comunicat, informează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite