Camioanele din convoiul umanitar rus au părăsit teritoriul Ucrainei, dar „cu echipament militar“. Merkel propune armistiţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100 de camioane au pătruns vineri fără aprobarea Kievului pe teritoriul Ucrainei FOTO Reuters
Peste 100 de camioane au pătruns vineri fără aprobarea Kievului pe teritoriul Ucrainei FOTO Reuters

Camioanele din convoiul umanitar rus care vineri a pătruns pe teritoriul Ucrainei fără aprobarea Kievului au făcut cale întoarsă spre Rusia, în dimineaţa zilei de sâmbătă. Un jurnalist de la Associated Press a numărat 225 de camioane care au trecut din Ucraina prin punctul de frontieră Doneţk din Rusia. Un alt jurnalist AP de pe teritoriul Ucrainei a declarat că a văzut interiorul a 40 de astfel de camioane şi a confirmat că acestea erau goale.

Încă este neclar ce a transportat convoiul rus în Ucraina şi, mai ales, cum a fost posibilă descărcarea sutelor de camioane în mai puţin de o zi, într-o regiune afectată de război. Jurnaliştii de la AP care au urmat vineri convoiul la Lugansk au declarat că sunetele din unele camioane indică faptul că nu erau complet încărcate. Jurnaliştii care au fost lăsaţi săptămâna aceasta să verifice conţinutul câtorva camioane spun că au văzut cereale şi mâncare pentru bebeluşi. 

Însă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene acuză Rusia că s-a folosit de convoiul umanitar pentru a lua echipament militar de producţie de la două fabrici militare. 

Andriy Lysenko susţine că în camioane au fost luate, de la o fabrică din Lugansk, echipamente care produc încărcătoare pentru arme şi radare. 

Prezentă în Ucraina, Merkel propune armistiţiu bilateral

Plecarea convoiului coincide cu sosirea cancelarului german Angela Merkel la Kiev, pentru discuţii cu liderii prooccidentali din Ucraina, cu privire la conflictul separatist din estul Ucrainei. Vizita intervine cu o zi înainte de sărbătoarea independenţei Ucrainei, fiind interpretată de Administraţia prooccidentală de la Kiev ca un gest de susţinere.

Merkel face presiuni asupra Moscovei să ajungă la un acord de pace cu Kievul, subliniind că nu se poate ajunge la succes dacă o singură parte este interesată de o soluţie diplomatică. 

„Pentru a obţine succesul, trebuie să fie două părţi. Nu se poate ajunge la pace în mod unilateral. Sper că discuţiile cu Rusia vor fi încununate de succes. Planul există, trebuie să fie urmat de acţiuni", a spus Merkel, pledând pentru un armistiţiu bilateral în estul Ucrainei.

   

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a acuzat Rusia de o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional“, după ce peste 100 de camioane umanitare din Rusia au intrat vineri în Ucraina fără să fie escortate de Crucea Roşie şi şi fără vămuire. Explicaţia preşedintelui rus Vladimir Putin a fost că alte întârzieri la livrarea ajutoarelor „sunt inacceptabile“. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate "pretextele" pentru întârziere au fost epuizate. Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care surprind descărcarea camioanelor "umanitare" la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk.

Reacţii la acţiunea Rusiei 

Însă acţiunea Rusiei de a trimite un „convoi umanitar“ a fost aspru criticată de comunitatea internaţională, Kievul şi oficialii occidentali temându-se că ajutorul umanitar ar putea face parte dintr-o intervenţie militară a Rusiei. Oficialii de la Kremlin insistă, însă, că în camioane sunt 1.800 de tone de ajutoare ce conţin medicamente, generatoare, apă şi alimente. 

  • Departamentul american al Apărării a somat Rusia să retragă imediat convoiul trimis în Ucraina, ameninţând cu noi sancţiuni.
  • Comisia Europeană a transmis că decizia Moscovei de a trimite convoiul pe teritoriul Ucrainei fără acordul Kievului încalcă legislaţia internaţională. 
  • Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au purtat vineri o conversaţie telefonică despre situaţia din Ucraina. Cei doi lideri au apreciat că Rusia s-a angajat într-o acţiune care ar putea duce la o „escaladare periculoasă" în Ucraina. Ei cred că este „imperativ” ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean, dat fiind că trimiterea convoiului fără autorizarea Kievului constituie o „provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei”.
  • Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a transmis că „Rusia nu poate trimite vehicule, persoane sau mărfuri în Ucraina, oricare ar fi forma acestui convoi umanitar sau sub niciun alt pretext, fără permisiunea Kievului“. 
  • Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat că „sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus“.
  • Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, „urmăreşte cu profundă îngrijorare informaţiile că un convoi rus cu ajutoare a trecut graniţa cu Ucraina fără permisiunea autorităţilor ucrainene. Orice acţiune unilaterală are potenţialul de a exacerba o situaţie deja periculoasă în estul Ucrainei”, a precizat într-un comunicat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Unităţi de artilerie operate de soldaţi ruşi au trecut graniţa şi trag în armata ucraineană, au afirmat oficialii americani, în vreme ce NATO a anunţat că de la mijlocul lunii august au fost raportate mai multe incindente care implică direct forţele ruse, „inclusiv trupe aeropurtate, apărare antiaeriană şi forţele de operaţiuni speciale în Estul Ucrainei“.

De la începutul lunii august, ruşii au încercat de mai multe ori să trimită diverse convoaie în Ucraina. După ce ruşii au dublat numărul soldaţilor mobilizaţi la graniţa cu Ucraina, aceştia continuă să tatoneze terenul pentru o eventuală forţare a graniţelor. Armata rusă a organizat un nou „convoi umanitar”, pe care-l ţin foarte aproape de un punct de frontieră, a declarat Valeri Chali, adjunct al Administraţiei Prezidenţiale Ucrainene, avertizând că, dacă acest convoi ar fi intrat în Ucraina, ar fi putut provoca un război deschis, total, între cele două ţări. 

Pe 6 august, Kievul a avertizat pentru prima dată că ruşii intenţionează să se folosească de o misiune ori „umanitară”, ori „de menţinere a păcii” pentru a invada Ucraina. 

grafic convoi

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/convoiul-umanitar-rus-in-ucraina" target="_blank">View the story "Convoiul umanitar rus în Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite