Europa

articolul anterior articolul urmator

Primul contact la nivel înalt între UE şi Belarus de la începutul crizei migranţilor. Josep Borrell: „Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme”

4
14 Nov 2021 19:48:12
Autor: Ion Gaidau
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a susţinut într-o discuţie la telefon cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, că noile sancţiuni impuse de UE împotriva ţării sale sunt „contraproductive” şi „lipsite de speranţă”.

Potrivit AFP, Vladimir Makei şi Josep Borrell au avut duminică primul contact la nivel înalt între Belarus şi UE de la începutul crizei migranţilor. Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au fost încurajaţi în ultimele luni să vină în Belarus pentru a trece apoi în UE.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Belarusului anunţă că Vladimir Makei l-a informat pe Josep Borrell în legătură cu „măsurile luate” de ţara sa „pentru a reduce afluxul de migranţi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu”.

Cei doi au evocat de asemenea cooperarea cu agenţiile ONU care ar putea acorda ajutor migranţilor blocaţi la frontiera Belarusului cu UE.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Borrell afirmă că a vorbit cu Makei despre „situaţia umanitară precară de la frontiera cu UE”.

„Viaţa oamenilor trebuie să fie protejată şi accesul agenţiilor umanitare trebuie să fie autorizat. Situaţia actuală este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme”, a scris şeful diplomaţiei europene.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE vor extinde luni sancţiunile împotriva Belarusului cu includerea în mecanism a companiilor aeriene şi agenţiilor de turism suspectate a fi implicate în aducerea migranţilor din Orientul Mijlociu la frontiera cu blocul comunitar.

UE îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko, omul care conduce Belarusul cu o mână de fier de mai bine de o jumătate de secol, că încurajează migranţi să vină pe teritoriul ţării sale pentru a-i împinge apoi să treacă graniţele către UE ca răzbunare pentru sancţiunile impuse regimului său din cauza reprimării opoziţiei.

La rândul său, Lukaşenko ameninţă UE că va răspunde sancţiunilor cu oprirea tranzitului de gaze naturale către Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alex Donciu
14.11.2021, 20:46:31

Corect. Oamenii nu trebuie folosiți ca arme.....Numai că Occidentul folosește oameni gen Navalnay ca arme....Occidentul a folosit ca arme migranții din țările socialiste.....Lumea este in prag de Război din cauza înaintării NATO până la granița cu Rusia.....În 45 de ani de Război Rece nu a fost pericolul mare ca acum.....

0 (2 voturi)
lyo
14.11.2021, 20:49:05

A crezut si balega asta belimiarrusa ca ar reprezenta ceva pe harta Europei !

+11 (13 voturi)
Alex Donciu
14.11.2021, 20:56:31

O fotografie de muzeu. Un gard de sârmă ghimpată si o companie de soldați cu scuturi pazesc doi migranți adormiți care pun UE în pericol.

-1 (1 vot)
Stengaru Cosmin
14.11.2021, 21:01:36

Dar despre marea manifestatie de zilele trecute din Polonia unde s-a scandat : "Jos UE! Independența noastră nu e de vînzare!" nimic ? ! nimic ! ? Ambrus Bela , 12 noiembrie la 09:38 · , VIDEO , feisbuk "Ziua Independenței în Polonia: Jos UE! Independența noastră nu e de vînzare!" Ambrus Bela , 12 noiembrie la 22:35 · feisbuk VIDEO " "Sursele „oficiale” nu dau toate detaliile. Noroc că avem RT! Începe frumos - arderea drapelului german, pe urmă vedem un alt drapel cu „fac” Biden! - de la marșul pentru independență, Varșovia" Mie imi miroase ca cel tarziu prin primavara va incepe prabusirea sandramalei UE .

-13 (13 voturi)
Modifică Setările