Primul martir al „primăverii bulgare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Plamen Goranov, care şi-a dat foc în faţa  Primăriei din Varna, în semn de protest faţă de corupţia şi proasta gestiune a oraşului, a decedat.

Plamen Goranov, în vârstă de 26 de ani,  a fost declarat primul martir al revoluţiei bulgare. El şi-a dat foc în 20 februarie, pentru că primarul Varnei, Kiril Iordanov, căruia i-a cerut demisia pe motiv de corupţie şi proastă gestiune, nu a reacţionat în nici un fel. În pofida reacţiei rapide a unor trecători, Plamen a ajuns la spital cu arsuri grave pe 80% din suprafaţa corpului.

Tânărul a devenit erou pe reţelele de socializare, iar sute de oameni au donat sânge pentru salvarea lui. Goranov s-a implicat activ în recentele proteste anti-austeritate de la Varna, al treilea oraş ca mărime din Bulgaria.

Mafia din Varna

În 18 februarie, el a scris pe pagina sa de Facebook, sub fotografia unui revoluţionar bulgar pentru independenţă din secolul XIX, îndemnuri de genul: „Fără revoluţie, suntem pierduţi“, „Avem nevoie de acţiune, nu numai de cuvinte“. În 17 februarie, Plamen se lăuda pe Facebook: „Tocmai am cumpărat vopsea. Când vânzătorul a aflat că voi picta cu ea lozinci pentru protestatari mi-a făcut reducere 20%“. Cu o zi înainte, tânărul îşi anunţase participarea la demonstraţii: „Acum nu se mai pune problema doar a preţului la energie electrică, este vorba de viitorul ţării“, nota Plamen.

Duminică, aproximativ 70.000 de persoane au ieşit pe străzile Varnei, rugân­du-se
pentru sănătatea tânărului şi cerând demisia primarului Kiril Iordanov. Într-o încercare de a-şi salva imaginea, partidul de centru dreapta al premierului Boiko Borisov a anunţat duminică că îşi retrage sprijinul politic pentru Iordanov şi că îl îndeamnă să demisioneze. Primarul Varnei a spus că are nevoie de timp înainte să-şi anunţe decizia.

image

Viaţa politică din Varna este dominată de un puternic grup de interese numit TIM. Acest holding deţine aproape tot în oraş, dar şi multe companii la nivel naţional, inclusiv operatorul aerian Bulgaria Air, o bancă, o companie de asigurări, un post de televiziune. Cei trei proprietari ai grupului sunt consideraţi unii dintre cei mai influenţi lideri ai lumii interlope din Bulgaria.

Alţi doi bărbaţi şi-au dat foc în Bulgaria în ultimele săptămâni de proteste sociale. Plamen a fost însă singurul care a trecut la actul disperat din motive politice, în timp ce în celelalte cazuri victimele au declarat că s-au săturat să trăiască în mizerie.

Corturi în faţa Preşedinţiei

Ieri au continuat protestele în Bulgaria. Cei care s-au săturat de sărăcie şi corupţie au început să-şi instaleze corturi în centrul Sofiei, în Piaţa Preşedinţiei şi în cea a Parlamentului. Cetăţenii nu se mai consideră reprezentaţi cu adevărat de politicieni şi au cerut şi demisia preşedintelui, până acum scutit de reproşuri. Dar şeful statului a luat apărarea clasei politice şi a partidelor şi şi-a atras criticile societăţii civile. Oamenii cer în continuare introducerea votului uninominal şi înlesnirea participării la alegeri a organizaţiilor civice şi a unor independenţi, precum şi înregistrarea  alegătorilor, pentru a se evita fraudele.

Protestatarii insistă şi pentru desfăşurarea unui referendum în vederea convocării Marii Adunări Naţionale pentru modificarea Constituţiei şi a Legii electorale. Sâmbătă, la Sofia, va avea loc conferinţa naţională a protestatarilor, unde sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să-şi exprime poziţia cu privire la modificarea sistemului de guvernare a ţării.

În 25 de oraşe din Europa şi America de Nord au avut loc, duminică, manifestaţii de sprijin din partea bulgarilor din străinătate pentru revendicările rudelor şi prietenilor lor rămaşi în ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite