Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

La aproape 40 de minute de când fumul alb a ieşit de coşul Capelei Sixtine, cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran a apărut la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican şi a anunţat „marea bucurie”. 

Tradiţionala „Habemus Papam!” a fost urmată apoi de un nume de origine italiană, purtat de un arhiepiscop argentinian. 

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales noul Papă după cinci runde de vot în Conclavul de la Vatican, marchează multe premiere pentru Biserica Catolică: este primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun, este primul non-euroepan care conduce Biserica Catolică din epoca modernă şi, nu în ultimul rând, este primul Papă care foloseşte numele de Francisc. 

Primele sale cuvinte către milioanele de persoane din întreaga lume care urmăreau balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican au conţinut şi o referire la sfântul în onoarea căruia şi-a ales numele. 

Sfântul Francisc de Assisi a fost un călugăr catolic italian. El a trăit între anii 1181-1226 şi a pus bazele Ordinului Franciscanilor, care funcţionează şi astăzi drept una dintre cele mai extinse organizaţii caritabile din lume. De asemenea, Sfântul Francisc a înfiinţat şi Ordinul Sfintei Clara, pentru femei, precum şi Ordinul al Treilea al Sfântului Francisc. 

Cu toate că nu a fost niciodată hirotonit, el este considerat şi preot catolic şi este una dintre cele mai venerate figuri din religia catolică. 

Francisc a fost fiul unui comerciant bogat de textile din Assisi, un sat din regiunea italiană Umbria şi şi-a petrecut tinereţea în belşugul asigurat de banii familiei. Însă, atunci când a luptat într-un război, în 1204, Francisc şi-a pierdut interesul pentru viaţa îndestulată - momentul în care se consideră că a avut revelaţia şi şi-a auzit chemarea către divinitate. 

A plecat în lume ca pelerin sărac şi a ajuns la Roma, unde s-a alăturat cerceşetorilor care trăiau în apropierea Bazilicii Sfântului Petru. Experienţa aceasta l-a determinat să jure că-şi va trăi întreaga viaţă în sărăcie. 

Francisc s-a întors acasă şi a început să predice pe străzi şi, în scurt timp, avea deja un grup de adepţi. Papa Inocenţiu al III-lea i-a emis astfel o autorizaţie pentru Ordinul său în 1210. Totodată, Francisc este considerat prima persoană care a primit stigmata - dovezi fizice ale Patimilor lui Hristos. 

Numele ales de argentinian face totodată referire şi la Francis Xavier, misionarul catolic care a pus bazele Ordinului Iezuiţilor. Născut în Regatul Navarre (astăzi, teritoriu spaniol), Francis Xavier l-a acut ca profesor pe Ignaţiu de Loyola şi a fost unul dintre primi şapte iezuiţi, care au înfiinţat Societatea lui Iisus. 

Nu este greu de văzut de unde vine afinitatea noului Papă Francisc I pentru Sfântul în onoarea căruia şi-a ales numele. Şi el a renunţat la privilegiile pe care Biserica Catolică i le-a oferit. Nu a vrut şoferul şi limuzina puse la dispoziţie şi continua - cel puţin până să fie ales Papă - să meargă cu autobuzul. 

Are o atitudine practică faţă de sărăcie: atunci când a fost numit cardinal, Bergoglio a convins sute de argentinieni să nu vină la Roma pentru a-i celebra numirea şi, în schimb, să doneze banii de bilete persoanelor sărace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite