Europa

articolul anterior articolul urmator

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Italia s-a încheiat fără un câştigător

0
25 Jan 2022 08:25:20
Autor: Călin Gavrilaş
Arhiva foto
Arhiva foto

Mandatul actualului preşedinte, Sergio Mattarella, se încheie la 3 februarie. Viitorul şef de stat va fi ales pentru o perioadă de şapte ani.

Preşedintele Italiei este ales pentru un mandat de şapte ani, prin vot indirect, de către o adunare formată din membrii celor două camere ale parlamentului (629 de deputaţi şi 321 de senatori) şi din delegaţi din partea regiunilor, arată Digi24.
 
Chiar dacă, în mod tradiţional, nu există candidaţi oficiali în cursă, actualul prim-ministru, Mario Draghi, este considerat de mult timp ca fiind favorit pentru acest rol.
 
Primul tur de scrutin s-a terminat fără niciun câştigător. Parlamentarii partidelor aflate la guvernare u anunţat că vor depune buletinele albe. Partidele de centru-stânga şi de centru-dreapta nu au ajuns la un acord cu privire la un candidat comun şi nimeni nu a obţinut cele două treimi necesare din voturile celor 1.009 alegători.
 
Dacă în primele patru tururi de scrutin nu se va alege un câştigător, preşedintele Italiei va putea fi ales cu o majoritate absolută, relatează sursa citată.
 
După retragerea fostului premier Silvio Berlusconi din cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat, negocierile între liderii partidelor pentru un posibil candidat s-au intensificat.
 
Preşedintele, în calitate de şef al statului şi garant al Constituţiei, numeşte şeful guvernului şi, la propunerea acestuia, miniştrii. El are puterea de a dizolva Parlamentul şi, eventual, de a retrimite legile în faţa acestuia atunci când acestea sunt prezentate pentru promulgare. Prezidează Consiliul Suprem al Magistraturii, numeşte o treime din membrii Curţii Constituţionale şi are dreptul de a graţia. Preşedintele trebuie să fie cetăţean italian şi să aibă cel puţin 50 de ani, scrie AFP, citată de Digi24.
 

Vă recomandăm şi: 

 
Silvio Berlusconi s-a retras din cursa pentru preşedinţia Italiei. Alegerile încep luni
 
Candidatura lui Berlusconi la preşedinţia Italiei, susţinută de partidele italiene de centru-dreapta şi de liderul celui mai numeros grup din Parlamentul European

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările