Europa

articolul anterior articolul urmator

Principalii actori în scandalul fraudei cu lasagna din carne de cal

0
9 Feb 2013 21:55:46
Autor: Mediafax
Compania Comigel din Franţa este specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului FOTO Reuters
Compania Comigel din Franţa este specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului FOTO Reuters

Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene, relatează AFP, care prezintă actorii principali ai acestui scandal.

FINDUS

Grup agroalimentar internaţional lider în alimente congelate de distribuţie mare şi medie ce comercializează produse preparate sub supravegherea sa sau de către subcontractanţi. În Franţa, 100 la sută din peştele pane vândut este procesat într-o fabrică din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de "carne de vită", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumpărat acest produs gata preparat de la compania franceză Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.

COMIGEL

Companie cu sediul social în Metz, în estul Franţei, specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite în 16 ţări din Europa.

Lasagna vândută Findus a fost preparată de o filială a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, în Luxemburg.

Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat pentru AFP că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o "problemă" legată de carne. El a iniţiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne al Tavola: compania franceză Spanghero.

MAISON SPANGHERO

Companie cu sediul în Castelnaudary (sud-vest), specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. Compania a aparţinut multă vreme familiei jucătorului de rugby Spanghero şi a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce, "Lur Berri".

Preşedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthélémy Aguerre, contactat prin telefon, susţine că firma a compărat din România carne de vită "origine Europa" şi a revândut-o pur şi simplu. "Dacă este vorba într-adevăr de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român", a declarat el.

În iunie 2011, compania a retras de pe piaţă 12 tone de carne tocată în urma unei suspiciuni, înlăturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

PRODUCĂTORUL ROMÂN

Numele producătorului român este un mister. Aguerre a refuzat sâmbătă să ofere numele furnizorului său, susţinând că nu îl are asupra lui. Direcţia franceză de combatere a fraudelor afirmă că este un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.

Acesta este un circuit complex, denunţat sâmbătă de ministrul francez delegat Benoît Hamon, care apreciază că răspunde, înainte de toate, unei "logici financiare".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările