Europa

articolul anterior articolul urmator

GALERIE FOTO Principele George de Cambridge, monarhul sfârşitului de secol XXI

6
26 Jul 2013 00:03:25
Diana Mandache
Dinastia Windsor: Regele George V si Regele George VI. Foto: colecţia Diana Mandache
Dinastia Windsor: Regele George V si Regele George VI. Foto: colecţia Diana Mandache

Venirea pe lume a Principelui de Cambridge, fiul cuplului regal William şi Catherine, aduce în lumină o situaţie similară întâlnită în timpul Reginei Victoria, existenţa a patru generaţii de monarhi, cel prezent şi viitorii regi: Regina Elisabeta a II-a, Principele Charles, Principele William şi fiul său Principele George.

Cele trei prenume ale noului Principe de Cambridge sunt George Alexander Louis, iar din acestea îl va alege pe cel preferat în titulatura sa ca suveran al sfârşitului de secol XXI. Primul Principe de Cambridge care a purtat numele de George s-a născut în 1819 şi era nepotul Regelui George III (dinastia de Hanovra).

În dinastia Windsorilor, monarhi ai secolului XX, Regii George V şi George VI, bunicul şi tatăl actualei suverane a Marii Britanii, au decis să folosească acest prenume în titulatura regală.

George V avea patru nume de botez, George Frederick Ernest Albert, iar George VI purta tot patru nume, Albert Frederick Arthur George. Edward VIII, fratele şi predecesorul lui George VI , avea în schimb şapte prenume, inclusiv pe cel de George (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David), în timp ce bunicul acestuia, Edward VII, primul fiu al Reginei Victoria, fusese botezat doar cu două nume, Albert Edward. Principele Charles, are patru nume de botez, dintre care unul este George (Charles Philip Arthur George), iar fiul său Ducele de Cambridge, are tot patru prenume William Arthur Philip Louis. Noul Principe de Cambridge preia numele George după cel al tatălui Reginei Elisabeta II, cunoscutul suveran din timpul celui de-al doilea război mondial, pe cel de Alexander după cel al regilor Scoţiei, iar Louis după cel al tatălui său, precum şi după unchiul Principelui Consort Philip, Louis Mountbatten.

Imaginile cu generaţii de monarhi şi moştenitori la tron au fost întotdeauna în atenţia publicului şi a colecţionarilor. Portretele au fost multiplicate în ediţii populare de cărţi poştale sau imprimate pe suveniruri regale, căni, cutii etc. Tipăriturile, gravurile, ziarele, revistele, cărţile poştale sau fotografiile de diverse dimensiuni reprezentau mijloacele prin care familia regală britanică devenea cunocută pretutindeni, în diverse perioade istorice. Seriile fotografice tipărite de Rotary, J.Beagles & Co sau Raphael Tuck & Sons sunt celebre.

Astfel, în noiembrie 1948, la scurt timp după naşterea Principelui Charles, o fotografie oficială a păstrat memoria a patru generaţii regale: Regele George VI, Regina-Mamă Mary, Principesa Elisabeta şi Principele Charles. O altă fotografie cunoscută printre colecţionari este cea realizată în vara lui 2002, cu prilejul Jubileului de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, şi care înfăţişează trei generaţii: Regina, Principele Charles şi Principele William. 

Pentru colecţionarii de imagini regale, portretele fotografice oficiale ale noului Principe George Alexander Louis de Cambridge alături de familie sunt aşteptate, la fel de mult ca şi achiziţionarea de memorabilia regală. Suvenirurile oficiale ale copilului regal au culoarea bleu, aşteptându-se doar inscripţionarea prenumelui, dovadă că a fost doar o speculaţie de presă atunci când se vorbea de o viitoare Principesă de Cambridge.

Oricât ar mai surprinde în România asemenea subiecte, ele stârnesc reacţia promptă a mass mediei internaţionale, sunt evenimente ce se derulează sub ochii noştri. Lumea nu stă în loc din cauza eternelor noastre dileme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.07.2013, 12:04:03

Comentariu considerat abuziv.

salad fingers
26.07.2013, 14:59:04

Stimabilă Diana, să-ţi spun eu ce a venit pe lume?! Un bebe ca oricare altul, care face pipi, caca, urlă, vomită, râde şi plânge exact ca şi ceilalţi bebeluşi care s-au născut în acea zi.

+1 (7 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
27.07.2013, 00:17:36

Hha-haaa... Ba, totuşi, este ceva special, în sensul că în Marea Britanie, în acea binecuvântată zi, s-a născut un bebeluş alb în plus. Căci, în ultima vreme, în Marea Britanie, bebeluşii albi se nasc mai puţini decât cei de alte culori. Şi în România, va veni o asemenea vreme, cât de curând. Se cuvenea ca imaginea, poza de epocă să aibe un titlu, o descriere ceva..., un must-have în publicaţiile online, ca de altfel şi în publicaţiile clasice, tradiţionale.

+3 (3 voturi)
Diana Mandache
27.07.2013, 10:14:23

Toate fotografiile din galerie au legenda, ceea ce se vede pe prima pagina a ziarului tine de editarea redactorului

+3 (3 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
27.07.2013, 11:04:54

Fără nicio intenţie de a face polemică, ci doar o simplă preocupare de a ne însuşi proprietatea cuvintelor şi eventual a ne depăşi pe noi înşine - în temeni mai pretenţioşi unii îi spun „perfecţionism”, dar nu era vorba de «prima pagina a ziarului», era vorba de însuşi conţinutul articolului, imaginea de la mijloc. Care imagine putea fi de altfel scalată, redimensionată pe lăţimea textului, sau eventual micşorată şi inserată în text, la fel cum este a doua imagine. Care a doua imagine putea fi ea şi uşor depărtată de text, fiind uzual un padding-left atunci când se inserează cu float-right. Dar nu mă aştept la vreo reacţie în acest sens din partea „redactorului”, tot la fel cum nici pe contact la Adevărul nu mai răspunde nimeni de vreo câteva săptămâni, i-am tot rugat să configureze în profilul de utilizator opţiune pentru dezactivarea notificărilor email a replicilor primite la comentarii. În ce vă priveşte pe dvs. un articol reuşit, documentat şi o galerie de imagini interesante. Asta că să nu credeţi că... avem vreo problemă.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările