VIDEO Prinţul Charles dă petrecere la aniversarea de 70 de ani. Preşedintele Iohannis, printre invitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles
Prinţul Charles

Preşedintele Klaus Iohannis s-a numărat printre invitaţii ce participă la recepţia şi dineul organizate la Palatul Buckingham cu ocazia aniversării moştenitorului coronei Britanice.

Prinţul Charles de Wales a împlinit, astăzi,  70 de ani, iar regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a,  a dat în onoarea sa o recepţie şi un dineu, la Palatul Buckingham, la care au participat, pe lângă numeroasa sa familie şi multe capete încoronate de peste mări şi ţări. 

Regele Harald al Norvegiei şi regina Sonja, dar şi fiul lor prinţul Haakon şi soţia sa Mette Marit, regele şi regina Belgiei, prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary, prinţesa Beatrix a Olandei, s-au numărat printer oaspeţii de seamă. Preşedintele Klaus Iohannis, care a făcut  miercuri o vizită oficială în Marea Britanie, a participat şi la petrecerile aniversare organizate în cinstea prinţului de Wales.

Două fotografii oficiale au fost publicate cu această ocazie. Prinţul apare alături de soţia sa, Camilla, ducesa de Cornwall, şi înconjurat de fiii săi, William şi Harry, soţiile acestora, Kate şi Meghan, precum şi de cei trei nepoţi, George, Charlotte şi Louis, în grădina Casei Clarence, reşedinţa sa oficială.

familia regala britanica

Moştenitorul coroanei britanice va participa după-amiază la o recepţie cu invitaţi născuţi ca şi el în anul 1948. Seara, regina va da în onoarea prinţului un banchet privat la Palatul Buckingham la care sunt invitaţi mai mulţi membri ai familiei regale precum şi persoane care „au jucat un rol important în cariera prinţului“, potrivit agenţiei Press Association.

Prinţul Charles a fost, de asemenea, invitat să participe la redactarea revistei săptămânale britanice "Country Life", publicată săptămâna aceasta, în care el pledează pentru viaţa rurală şi apărarea mediului.

„Suntem, probabil, ultima generaţie care are şansa de a cunoaşte oamenii, de a şti cum să facă acest lucru şi activităţile minunate ale campaniilor noastre“, a scris el într-un editorial.

„Scopul justifică mijloacele? Ce ne va rămâne?“', a întrebat prinţul Charles în faţa" distrugerii mediului "provocate de "cursa pentru eficienţă".

Moştenitorul coroanei britanice foloseşte în mod constant poziţia pe care o are pentru a evidenţia cauzele care sunt aproape de inima sa, între care mediul, dar şi arhitectura sau agricultura. Deşi uneori a tras atenţia presei cu poziţiile sale politice, el şi-a apărat libertatea de expresie într-o emisiune documentară difuzată de BBC cu ocazia împlinirii a 70 de ani.

„Nu este acelaşi lucru să fii Prinţul de Wales cu a fi suveran“, a spus prinţul Charles. El a dat asigurări că va respecta obligaţia de limitare a libertăţii de expresie atunci când va accede la tron.

„Ideea că pot continua să acţionez în acelaşi fel, chiar dacă urmează să succed (reginei), este complet absurdă deoarece cele două situaţii sunt complet diferite“, a adăugat el. „Nu sunt stupid“, a mai spus prinţul Charles.

La patru ani asista la urcarea pe tron a mamei sale

Moştenitorul tronului britanic, Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales, s-a născut la Palatul Buckingham din Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului Filip, duce de Edinburgh, din cei patru ai cuplului regal. Charles are o soră, pe Anne, Prinţesă Regală şi doi fraţi, Andrew, duce de York şi Edward, conte de Wessex. 

La moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, va fi moştenitorul care a aşteptat cel mai mult dintre toţi predecesorii săi din ultimii o mie de ani să urce pe tronul Marii Britanii, potrivit Reuters. Avea patru ani când bunicul lui, regele George al VI-lea, a murit şi mama sa a urcat pe tron, la vârsta de 25 de ani. În anul următor, Charles asista cu bunica, regina Elizabeth, şi mătuşa, regretata prinţesă Margaret, momentul în care Elizabeth era încoronată ca regină a Marii Britanii.

Criticat de unii, admirat de alţii

A urât perioada de studiu la Gordonstoun, o instituţie scoţiană la care fusese elev şi tatăl său, prinţul consort Philip, dar a fost primul moştenitor al tronului care a obţinut diplomă de absolvire de la Universitatea Cambridge. Charles a devenit prinţ de Wales în 1969. Dar, la 92 de ani, mama sa se simte încă bine şi nu are planuri să abdice, aşa că Charles va mai trebui să aştepte, scrie Reuters. Pentru criticii săi şi chiar şi unii monarhişti care cred că el va fi un dezastru pentru Casa Windsor, acesta nu este un lucru rău. Multe biografii îl prezintă pe Charles drept o persoană arogantă, slabă, căreia îi place luxul – are propriul harpist regal -, nu tolerează criticile şi este adept al multor teorii ciudate. Suporterii lui Charles îl consideră o victimă uşoară, expusă, fiecare acţiune a sa fiind analizată la sânge de presa care de multe ori nu îl place.

Un fost consilier al său a declarat, sub protecţia anonimatului, că, de fapt, prinţul Charles este „complicat”. „Niciodată nu am întâlnit o persoană atât de curioasă şi atât de interesată de ceea ce se întâmplă şi de motivele pentru care se întâmplă”, a adăugat acesta. El a mai spus că prinţul munceşte extraordinar de mult. Simon Lewis, care i-a fost secretar pe comunicare reginei, în perioada 1998 – 2001, l-a descris pe Charles drept plin de entuziasm, angajat şi cu un simţ al umorului ascuţit. 

Prieteni şi amici vorbesc despre faptul că este devotat îndatoririlor sale. Ziua sa de muncă începe la micul dejun – prinţul nu ia prânzul – şi se încheie aproape de miezul nopţii.  În viaţa privată, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi pop – este mare fan al lui Leonard Cohen. Îi place să grădinărească, să picteze în acuarelă şi a scris cărţi pentru copii. 

Poate fi amuzant, dar şi impulsiv, a mai spus fostul consilier. Tom Bower, autorul unei biografii neautorizate a prinţului, pentru care a intervievat 120 de persoane, spune că Charles iubeşte luxul, folosind frecvent avioane private, trenul regal etc. Lucru negat de prinţul Charles într-un interviu pentru un post de radio australian, în aprilie. Fostul consilier spune, însă, că la petrecerile oferite de prinţ serviciile trebuie să fie perfecte, pentru că Charles crede că aşa se cuvine având în vedere statutul şi că lumea ar fi dezamăgită dacă nu s-ar întâmpla asta.

Nu numai stilul de viaţă atrage controverse. Campaniile sale privind anumite subiecte, precum mediul, încălzirea globală, sunt chestiuni de care membrii familiei regale nu ar trebui să se ocupe, sunt de părere mulţi. Totuşi, Charles este de părere că ar da dovadă de „neglijenţă criminală” dacă nu s-ar folosi de poziţia sa pentru a ajuta oameni, iar rolul său îi permite să exprime puncte de vedere puternice. Acest lucru ar fi imposibil pentru monarh, care, potrivit constituţiei, trebuie să fie apolitic.

Îndrăgostit de România

Cel mai faimos şi mai convingător ambasador al ţării noastre în lume, Prinţul Charles, recunoaşte că este îndrăgostit iremediabil de România, pe care o compară cu Anglia lui Shakespeare. Alteţa Sa a efectuat începând cu anul 1998 o serie de vizite oficiale dar şi particulare în România, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural. În prezent, are mai multe proprietăţi în ţara noastră.

La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia ”Prinţul de Wales”, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Fundaţia ”Prinţul de Wales” face parte din The Prince’s Charities Group şi are sediul în satul Viscri, judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Alteţei Sale Regale, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

Moştenitorul coroanei Britanice a fost unul dintre personajele principale ale documentarului ″Wild Carpathia″, realizat de o echipă britanică, şi cu acea ocazie declara: “Ce iubesc cel mai mult la România? Este veşnicia acestor locuri... toate acestea trebuie redescoperite şi păstrate”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite