Europa

articolul anterior articolul urmator

Priveghi neobişnuit în Elveţia. Sute de persoane au adus un ultim omagiu pentru un gheţar care se topeşte

4
23 Sep 2019 04:24:46
Autor: Vlad Terteleac
Oameni strânşi la priveghiul pentru gheţarul Pizol, 22 septembrie 2019, foto Fabrice COFFRINI / AFP
Oameni strânşi la priveghiul pentru gheţarul Pizol, 22 septembrie 2019, foto Fabrice COFFRINI / AFP

Sute de persoane îmbrăcate în negru au adus, duminică, un ultim omagiu pentru un gheţar din Elveţia care se topeşte sub influenţa schimbărilor climatice, relatează AFP.

Aproximativ 250 de persoane au luat parte la cortegiul funerar care a urcat panta vârfului Pizol până la baza unui gheţar a cărui topire a accelerat în ultima perioadă.

„Ne-am strâns aici să ne luăm la revedere de la gheţarul Pizol”, a spus Mattthias Huss, un om de ştiinţă elveţian, în discursul său funebru, în timp ce Eric Petrini, preot în regiunea în care se află gheţarul, a invocat puterea lui Dumnezeu, spunând că doar astfel se poate trece peste „enorma provocare ridicată de schimbarea climatică”.

„Pizol a pierdut atât de mult din întinderea şi substanţa sa încât, din punct de vedere ştiinţific, nu mai este un gheţar”, a declarat Alessandra Degiacomi, membră a Asociaţiei Elveţiene pentru Protecţia Climei, pentru AFP.

Evenimentele de duminică au avut loc înainte ca, la reuniunea O.N.U de la New York, liderii politici ai lumii şi activiştii pentru mediu să discute căile de acţiune pentru combaterea încălzirii globale, după ce o serie de proteste pentru climă au început, vineri, la nivel global. Priveghiul din Elveţia vine după ce, luna trecută, o ceremonie similară a avut loc în Islanda, unde sute de oameni au adus un ultim omagiu gheţarului Okjokull, primul de pe insulă topit aproape complet.

În Elveţia, însă, Pizol nu este primul gheţar pierdut. Oamenii de ştiinţă estimează că, de la sfârşitul secolului al 19-lea, mai mult de 500 de gheţari s-au topit în munţii care acoperă ţara din centrul Europei. Pizol este, totuşi, unul dintre cei mai studiaţi gheţari. Datele culese de oamenii de ştiinţă începând cu 1893 arată realitatea tristă: gheţarul a pierdut 80-90% din volum doar din 2006 până în prezent,

Conform unui studiu publicat recent, indiferent de acţiunile luate de guverne pentru combaterea încălzirii globale, Alpii vor pierde cel puţin jumătate din masa de gheaţa până în 2100. Un alt studiu arată că cel mai mar gheţar din munţii Alpi, Aletsch, ar putea dispărea complet în următorii 80 de ani.

Înmormântarea simbolică de duminică are loc după ce, în cursul acestui ani, Asociaţia Elveţiană pentru Protecţia Climei a depus cele 100,000 de semnături necesare pentru ca o iniţiativă populară să fie votată într-un referendum la nivel naţional. Cererea acestora este ca Elveţia să-şi reducă la zero, până în 2050, emisiile nete de gaze cu efect de seră. Guvernul elveţian a anunţat că sprijină obiectul, iar o dată pentru referendum urmează să fie stabilită.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Index 4.2
23.09.2019, 15:09:15

Ei bine dragi elvetieni , e prea taziu, Drumpf de la casa alba nu intelege nimic din ceea ce se petrece in jurul sau sau nu vrea sa inteleaga! Asa ca asta e doar inceputul, vor urma alti ghetari, nivelul oceanelor va creste, zone de coasta vor disparea, furtuni violente vor aparea din senin , agricultura va suferi iar foametea va cuprinde planeta, curand !

0 (2 voturi)
Necula Mario
23.09.2019, 20:51:40

Ei bine , bendix 2.4....este prea tarziu. Ai fost inddobuiocit . Si esti asmutit zilnic , de cei care te-au indobitocit. Intrebare ptr. imbecilii enoriasi ai Cultului Inacazirii Globale : Si ce ati dori sa faca Trump . ptr. astopa Schimbarea Climei ?...Sa apese un buton , sa traga de o manivela ? sau trimita un tweet , precum Obama ?... Noi stim ce ati dori voi sa faca Trump .Exact ce a facut Obama : sa reduca si sa inchida motorul economiei si prosperitatii acestei planete si specie umane : Economia Americana... In 1975 , parintii si bunicii , enoriasilor de astazi , ne spuneau ca Racirea Globala va extermina specia umana.... Cand au vazut ca Natura si Planeta , nu se conformeaza cu Dogma Racirii Globale , si se incalzea , au inceput sa fredoneze alta liturghie : Incalzirea Globala...Dar dupa vreo 15,16 ani Natura s-a plictisit din nou de liturghiile Cultului Incalzirii Globale , si din 2016 , Planeta a incetat sa se mai incalzeaza...Profetii care profita , ai acestui cult post Crestin , s-au adaptat , din nou. Iar Incalzirea Globala , a devenit : Schimbarea Climaterica...asta ca sa acopere toate unghurile... Planeta este vie si deci in Schimbare , tot timpul. Dar, in Realitate Profetii care Profita , ai acstui Cult, nu le pasa de Clima si de Planeta. Folosesc aceasta ca un vehicol de a controla gloatele la scara mondiala... Scopul acestor Profeti care Profita , este ca gloatele sa accepte , ca activitatea umana , este cauza Schimbarilor , climaterice, si nu Soarele cu ciclurile sale , nu vulcanii , nu axa de rotaie a planetei in jurul soarelui , ci activitatea umana. Mai précis Capitalismul . Iar focarul Capitalismului , bineteles , este economia ameericii....Deci , economia americii si America , trebuie eliminata , ca supra puter...pardon ca focar al poluarii...Asta in timp ca adevaratii poluanti ai Lumii : China , India , Brazilia,. Rusia , Europa , au primit Indulgente nelimitate de la Profetii Bisericii Incalzirii Globale...

-1 (1 vot)
Index 4.2
24.09.2019, 03:12:28

Pr0st@laule!Fucs Neus te-o spalat pe creierashu ala si asa mic !

Index 4.2
24.09.2019, 03:13:15

Mai fasole , pe tine cine te-a bagat in seama, tu u ai pic de rusine si vorbesti neintrebata?